Život Elizabet Tejlor kao u filmu: Udavala se osam puta, volela je muškarce – iznad svega dijamante

Prvi put na filmskom platnu pojavila se sa samo 10 godina i od tada je pratio glas jedne od najlepših holivudskih glumica.

Ponedeljak, 27.02.2023.

14:52

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Čuvena glumica Elizabet Tejlor bila je jedna od onih žena na čiji pomen imena se stvara slika lepotice i zavodnice pred čijim nogama su muškarci padali nemilice.

Nju je krasila neporeciva lepota, privlačnost i seksipil, ali i glumačko umeće i izuzetna harizma. Kroz brojne uloge sve ovo je višestruko i potvrđeno, a njen skandalozan privatni život uvek ju je stavljao u žižu javnosti.

Elizabet Tejlor je rođena 27. februara 1932. godine u Londonu. Potekla je iz bogate porodice. Otac joj je bio trgovac umetninama, a majka bivša glumica. Malo pre početka Drugog svetskog rata, porodica Tejlor je odlučila da se odseli u Ameriku kako bi izbegli bilo kakve neprijatnosti.

Nakon što su osnovali nov dom u Los Anđelesu nastavili su svoj život na visokoj nozi. Njen otac je otvorio umetničku galeriju nudeći holivudskoj eliti evropsku umetnost. Čini se da je to bio pun pogodak, koji je njegovoj porodici obezbedio lagodan život.

Veliki uticaj na njen život imala je i njena majka, koja je bila glumica. Ona ju je još dok je bila dete pripremala za život među zvezdama. Kao devojčica je išla na čaosve baleta, a nema ko je i tada nije pamtio po izraženoj lepoti.

Još tada, Elizabet je svojim pogledom osvajala svet. Krasile su je duple trepavice koje su u kombinaciji sa tamno plavim očima bile kombinacija koja je mnoge "lovila" na prvi pogled.

Sa samo devet godina Elizabet je dobila prvu filmsku ulogu u ostvarenju “Jedan se rađa svakog minuta”. Od njega se mnogo čekivalo, ali se ta saradnja nije završila uspehom.

Neki su govorili da jednostavno to nije bio trenutak koji se čekao, ali već sledeća uloga je vinula Elizabet u zvezde! Film “Lesi se vraća kući” iz 1943. godine i još dva uspešna naslova, “Džejn Ejr” i “The White Cliffs of Dover”, učinili su da sav talenat i lepota ove slavne glumice dopru do milionskog auditorijuma.

Potom joj se dogodila uloga u filmu “National Velvet” i od tada Elizabet je samo nizala filmske uspehe i postala je čudo među glumicama.

Ipak, kao i sve u životu, i cena uspeha ove prelepe glumice je kasnije došla na naplatu. Tokom snimanja “National Velvet” je pala sa konja, što joj je uzrokovalo brojne zdravstvene probleme kasnije u životu. Uprkos tome, godinama kasnije je izjavila da je snimanje tog filma bilo najzanimljivije iskustvo za nju.

Posle toga uspesi su se samo nizali i Elizabet je postala jedna od najuspešnijih tinejdžerskih zvezda svih vremena.

"Ako je neko dovoljno glup da mi ponudi milion dolara da snimim film, ja sigurno nisam toliko glupa da odbijem", rekla je jednom prilikom.

Skoro celu deceniju je bila na listi deset najuspešnijih glumica u Holivudu, a posle uloge u “Kleopatri” 1963. godine postaje i najplaćenija.

Od malih nogu Elizabet je bila pod budnim okom javnosti. Svaki detalj njenog života mnogo puta je bio ispričan u stranim medijima. Njene ljubavne avanture su samo podsticale znatiželju o životu hirovite dive koja se udavala osam puta za sedam muškaraca.

Najplaćenija glumica Holivuda imala je dve velike strasti: muškarce i dijamante. Zato i ne čudi što se udavala 8 puta, a njena kolekcija nakita nakon njene smrti vredela je impozantnih 150 miliona dolara.

Jedan od najpoznatijih dijamanata svih vremena je kamen težine 69,42 karata koji je Ričard Barton poklonio Tejlorovoj i po njima je nazvan Tejlor-Barton dijamant.

"Uvek sam priznavala da se upravljam svojim strastima", govorila je Elizabet znatiželjnim novinarima.

Prvi brak Elizabeti se dogodio kada je bila jedva punoletna, kada se "do ušiju" zaljubila u Konrada Hiltona, naslednika Hiltonovih hotela, ali brak je potrajao samo devet meseci.

Nakon kraha ljubavi ona utehu pronalazi u vezi sa glumcem Majklom Vildingom koji je bio 20 godina stariji od nje, s kojim je kasnije takođe uplovila u bračne vode. Ipak, ni to nije bila ljubav za sva vremena, već su se razveli posle pet godina.

Život je Elizabetu odveo dalje i tada je upoznala producenta Majkla Toda. Za njega je Elizabeta često govorila da je bio jedna od najvećih ljubavi u njenom životu. Sudbina se tada poizgrala njima i Majkl je poginuo u avionskom udesu posle samo godinu dana bračnog života.

Ni tada se lepa glumica nije smirila, već je ubrzo uplovila u vezu sa pevačem Edijem Fišerom. U to vreme izbio je veliki skandal, jer je on bio oženjen. Činilo se da je njihova ljubav toliko jaka da će biti za ceo život. Edi se razveo i oženio sa Elizabet, ali nakon pet godina, njihov brak se završio se baš kao što je i počeo - razvodom.

"Moja majka kaže da nisam otvorila oči osam dana kada sam se rodila. Ali kada sam ih otvorila, prvo što sam videla bio je verenički prsten i bila sam navučena", vragolasto je prokomentarisala Elizabet.

Sada već u zrelim godinama Elizabet nailazi na Ričarda Bartona sa kojim započinje burnu i medijski propraćenu aferu, iako su oboje bili u braku. Venčali su se 1964. godine i čitav njihov bračni život koji je trajao deset godina je bio u žiži interesovanja.

Ovaj brak je, za razliku od ostali, trajao oko deset godina. Potom odlučuju da se raziđu, ali su se nakon samo godinu dana pomirili i to je takođe bilo kratkog dana. Nakon decenije dolazi do razvoda, ali posle samo godinu dana oni se opet venčavaju. Ipak, prekinute niti bilo je teško ponovo spojiti, pa su se na kraju zauvek i rastali.

Elizabet je često javno govorila da je Ričard bio najveća ljubav Elizabetinog života.

Dama koja je i dalje tragala za ljubavi stupila je posle toga u brak sa američkim političarem Džonom Varnerom, koji je potrajao šest godina, a rezultovao je dubokom depresijom.

Poslednji brak od pet godina bio je sa građevinskim radnikom Larijem Fonteskim sa kojim se venčala 1991. godine na grandioznom venčanju koje je priređeno na imanju Majkla Džeksona.

Pored osam brakova koji su izazvali veliko interesovanje, spekulisalo se i o brojnim romansama van njih. Neki od muškaraca sa kojima su je povezivali u medijima su pevač Frenk Sinatra i nobelovac Henri Kisindžer.

Elizabet je oduvek bila posvećena humanitarom radu na mnogim poljima, a posebno se izdvajao njen rad na polju različitih projekata za prevenciju AIDS-a. Za svoj humanitarni rad Elizabet je primila “Džin Heršlot” humanitarnu nagradu 1992. godine i njeni napori će sa pamtiti dugo vremena.

Jedna od najlepših glumica koja je ikada hodala svetom Elizabet Tejlor preminula je 23. marta 2011. u 79. godini života usled srčanih komplikacija. Ostavila je iza sebe četvoro dece – dva sina i dve ćerke, deset unučića i četiri praunučića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare