Šta ne treba da radimo prilikom skidanja fleka – ovim postupcima sebi samo pravimo dodatni posao

Kod uklanjanja upornih mrlja najpre ćemo posegnuti za vrelom vodom i sapunom, a često ćemo i izmešati različita sredstva za čišćenje.

Četvrtak, 02.03.2023.

12:04

Izvor: B92

Šta ne treba da radimo prilikom skidanja fleka – ovim postupcima sebi samo pravimo dodatni posao
Foto: Prostock-studio/shutterstock

Podeli:

Međutim, to nije uvek dobra ideja kao ni lista sledećih postupaka koje činimo prilikom čišćenja.

Mrlje u našem dom su deo svakodnevnog života, a posebno za one sa decom i kućnim ljubimcima. Bilo da se radi o mrljama na podovima, kuhinjskim površinama ili odeći - poslednja stvar koju želite je da slučajno pogoršate problem dok pokušavate da umanjite štetu.

Izdvajaju se najveće greške odnosno postupci koje ne bi trebalo da činimo dok čistimo mrlje

Korištenje tople ili vrele vode

Ispiranje sveže mrlje toplom vodom može izgledati kao očigledan izbor, ali može imati suprotan efekat. Vruća voda može trajno da ostavi neke mrlje, posebno one koje su na bazi proteina, poput krvi. Umesto toga, koristite hladnu vodu.

Trljanje

Neprestano trljanje mrlje može dodatno proširiti i oštetiti materijal sa kog pokušavate da skinete fleku. Pokušajte prvo d nežno obrišete mrlju.

Upotreba previše sredstva za uklanjanje mrlja

Iako može delovati da više znači i bolje - kada su sredstva za uklanjanje mrlja u pitanju nije uvek tako. Prekomerna upotreba može otežati ispiranje ili sušenje, posebno na tepisima i presvlakama. Lagana, ponovljena primena sredstva za uklanjanje deluje mnogo bolje od poplave na mrlji.

Sapun na svežim mrljama

Sapun i deterdženti koji sadrže sapun mogu da ostave mrlje, posebno one na bazi pigmenta kao što su kafa, crno vino i čaj. Stoga se preporučuje prvobitno ispiranje hladnom vodom pa potom upotreba sapuna.

Stavljanje soli na crno vino

Uobičajena zabluda je da so može pomoći u uklanjanju mrlja od crnog vina, ali ovo je mit. So će trajno postaviti mrlju. Isto važi i za mrlje od kafe, čaja i gaziranih sokova. Umesto toga, preporučuje se ispiranje hladnom vodom i nastavak sa sredstvom za uklanjanje mrlja.

Mešanje proizvoda za uklanjanje mrlja

Generalno je loša ideja mešati hemikalije. Ako zajedno reaguju, može doći do vrlo neprijatnih posledica.

Ne odustajte

Neke mrlje reaguju sporo, tako da ćete možda morati da ponovite neke postupke pre nego što potpuno nestanu. Nekada morate da istrajete, kako biste videli rezultat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare