Reproduktivni materijal iz Španije za još deset vantelesnih oplodnji

Do sada su uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija potvrđene dve trudnoće. Iz Španije je proteklog vikenda uvezen reproduktivni materijal za vantelesnu oplodnju za deset parova i žena. Za isti postupak se preko portala e-Uprave do sada prijavilo oko 700 žena.

Utorak, 07.03.2023.

11:31

Izvor: RTS

Reproduktivni materijal iz Španije za još deset vantelesnih oplodnji
Foto: Studio Romantic/Shutterstock

Podeli:

Za deset parova i žena bez partnera koji su prošli komisije i ispunili propisane uslove za vantelesnu oplodnju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, proteklog vikenda je iz banke reproduktivnog materijala iz Španije, s kojom taj fond ima potpisan ugovor, uvezeno deset paketa reproduktivnog materijala, saopštio je RFZO.

Svih deset postupaka biće, kako navodi RFZO, obavljeno u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni Front" u Beogradu.

Za postupak vantelesne oplodnje o trošku države doniranim reproduktivnim ćelijama iz inostranstva do sada se preko portala e-Uprave prijavilo oko 700 žena.

Prve jajne ćelije iz inostranstva uvezene su u januaru za prvih šest žena koje su ispunile kriterijume.

Do sada su uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija potvrđene dve trudnoće – jedna od doniranih spermatozoida donora iz Srbije, i jedna iz jajnih ćelija iz banke u Španiji.

Pravo na VTO sa doniranim ćelijama o trošku države imaju žene do 45 godina starosti koje imaju partnera, a jedno od njih ne može da se ostvari u ulozi roditelja, kao i žene koje nemaju partnera i nemaju dete, a žele da postanu majke.

Preko portala e-Uprave počelo je i prijavljivanje za žene koje same finansiraju vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom.

Svi koji dobiju odobrenje komisije za VTO o trošku države, mogu taj postupak da obave u nekoj od sedam državnih i 15 privatnih klinika s kojima RFZO ima ugovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.