Niste ljubitelj retinola? Nema problema, ove alternative odlično smanjuju bore

Iako je retinol pouzdano rešenje za bezbroj problema s kožom, uključujući i bore, ovaj sastojak nije dobar za svakoga. Ako ste već isprobale proizvode na bazi retinola, a vaša je koža na njih reagovala iritacijom, osetljivošću i crvenilom, na sreću, postoje nežnije alternative protiv starenja kože.

Četvrtak, 16.03.2023.

08:25

Izvor: Ljepotaizdravlje.hr/Magda Dežðek

Niste ljubitelj retinola? Nema problema, ove alternative odlično smanjuju bore
Foto: Gorodenkoff/shutterstock

Podeli:

Bilo da ne želite (još) da isprobate retinol ili je vaša koža na njega alergična, donosimo tri sjajna načina kako da pomladite kožu na prirodniji i nežniji način.

Prirodne alternative retinolu

Suplementi kolagena


Dobro je poznato da koža blista iznutra, tako da je uz zdravu i uravnoteženu israhranu (bogatu antioksidansima) poželjno uzimati suplemente kolagena. Naime, starenjem koža prirodno proizvodi manje kolagena, što rezultira znakovima starenja, poput opuštenosti, linija i bora, koje su obično najizraženije na licu. Hrana bogata kolagenom (kao što su banane, leblebije, supa, srdine), kao i dodatak ishrani mogu da pomognu da uspore ovaj proces.

Alternative retinolu


Što se tiče nege kože kremama, potražite onu na bazi bakuchiola, biljnog sastojka koji važi za najbolju alternativu retinolu. Istraživanja pokazuju da bakuchiol i retinol gotovo podednako značajno smanjuju dubinu bora i hiperpigmentaciju. A najbolje od svega je to da proizvodi s bakuchiolom ne izazivaju neugodne nuspojave poput suvoće, peckanja i iritacija.

Masaža lica


Ako već niste, masažu lica učinite delom svoje dnevne negujuće rutine jer se i lice, baš kao i ostatak tela sastoji od mišića koji s godinama atrofiraju pa lice gubi punoću, a koža počinje da visi. Možete se odlučiti za gua sha kamen ili valjak za lice, koristiti ruke ili isprobati jogu za lice. Oni koji su ih isprobali tvrde da su rezultati vidljivi već za nekoliko nedelja, a sve što bi trebalo da znate je izdvojiti nekoliko minuta na dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare