"Ona je kraljica rokenrola, ima glas od hiljadu vati i vrtoglavo dugačke noge"

Pevačica Tina Tarner preminula je danas u 83. godini, a reči čuvene Opre Vinfri: "Ona je kraljica rokenrola, ima glas od hiljadu vati i vrtoglavo dugačke noge" su reči kojima je kratko i jasno definisala legendu rok scene.

Sreda, 24.05.2023.

21:12

Izvor: B92

Foto: Profimedia

Podeli:

Proslavila se pod imenom Tina Tarner, a rođena je kao Ana Mej Bulok 26. novembra 1939. godine u maloj ruralnoj zajednici Natbuš, u zapadnom delu američke države Tenesi. Bila je drugo dete Zelme Prisile, radnice u fabrici, i Flojda Ričarda Buloka, baptističkog sveštenika. Nakon početka Drugog svetskog rata porodica se preselila u grad Noksvil, gde su radili u ratnoj odbrani. Tu je Ana stekla prvo pevačko iskustvo u baptističkoj crkvi Spring hil.

Tina Tarner uživala u čarima Skadarlije: Bila je oduševljena ćevapima FOTO

Sa 16 godina Ana i njena sestra počinju da posećuju noćne klubove u gradu, gde buduća zvezda upoznaje čoveka koji joj je otvorio vrata uspeha i slave, ali joj je doneo i veliku patnju. Iako nije bila impresionirana njegovim izgledom, Anu je i te kako fascinirao talenat pevača tada popularnog benda The Kings of Rhythm, Ajka Tarnera, zbog čega je bila čest gost na njihovim nastupima u klubovima u Sent Luisu.

Tada se desila i ljubav između Tine i Ajka.

Uz uspešnu profesionalnu saradnju, odnos između Ane i Ajka počeo je da poprima i druge dimenzije. Nakon dve godine Ana i osam godina stariji Ajk odlučuju da se venčaju i ubrzo postaju roditelji malom Ronaldu, koji je Ajku treće dete, budući da je u prethodnom braku dobio dva sina – Majkla i Ajka Džuniora.

Dok su na sceni Tina i Ajk bili veličanstveni, van nje ona je trpela teško nasilje.

"Prošla sam toliko mnogo ponižavajućih situacija, momenata kada ni šminka nije mogla da pomogne u prikrivanju povreda jer mi je celo lice bilo otečeno. Mnogo puta, dok je on spavao, posezala sam za pištoljem, ali odustajala sam u poslednjem trenutku. I uprkos svemu, činila sam mnogo toga kako bih ga usrećila. Bila sam njegova Pepeljuga", iskreno je govorila Tina.

Konačno je smogla snage da ga optuži za godine fizičkog maltretiranja i zlostavljanja, a kako je zapala u teško psihičkog stanje, pokušala je da izvrši samoubistvo progutavši 50 tableta valijuma.

U svojoj biografiji "Ja, Tina" kasnije pretočenoj u film koji je simboličan naziv dobio po jednom od njenih najpoznatijih hitova "What's Love Got to Do with It?" (Šta ljubav ima s tim?), Tina je optužila Ajka za nasilje u braku, što je on sve do objavljivanja svoje autobiografije 2001. godinama poricao, ali tada je priznao surovu istinu.

Godine 1985. na zabavi jedne izdavačke kuće upoznala je svog sadašnjeg muža, producenta nemačke muzike, šesnaest godina mlađeg Ervina Baha, sa kojim je godinu dana kasnije započela emotivnu vezu.

"On je moje sve. Obožavam ga. Mi smo jedno. A šta najviše volim sa njim? Pa život", izjavila je pre nekoliko godina legendarna pevačica koja sa udala za Ervina 2013. godine.

Tina za sebe kaže da je jaka žena koja je preživela razvod, odvajanje od porodice i sve vrste pakla, ali nije dopustila da je sve to slomi i istrajala je uprkos svim životnim katastrofama. Nikada nije pušila, alkohol je konzumirala u umerenim količinama, a drogu je kategorički odbijala svaki put kada bi joj je neko ponudio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare