Peti mesec trudnoće

Zbog povećanog volumena krvi možete imati prolazne glavobolje ili nesvestice pri naglom ustajanju (ne skačite iz kreveta, nego ustajte polagano). Može se desiti da vam prokrvare desni. To je dobar razlog da posetite stomatologa, kod koga ionako treba da odete makar jednom u trudnoći.

Sreda, 31.10.2012.

11:05

Izvor: Super žena

Peti mesec trudnoće

Podeli:

Peti mesec trudnoce Sta se desava s bebom? Rekli smo da u cetvrtom mesecu cuje vas glas, a sada vec reaguje i na spoljne zvuke. Pustajte joj muziku, pricajte s njom. Ukoliko vam je ovo prva trudnoca, oko 18. nedelje oseticete neko neobicno treperenje u stomaku (kao leptirici ili mehurici). To su pokreti vase bebe. Iako je malisa poceo odavno da se mrda, vi njegovu (ili njenu) aktivnost tek sada pocinjete da osecate. Ako vam je ovo druga ili treca trudnoca, prepoznavanje bebinih pokreta pocinje nesto ranije (oko 16. nedelje). Inace, u ovom periodu trudnoce beba i nije tako aktivna, spava i do 20 sati na dan. Sve je veca i veca, ali je za sada prilicno mrsava. Ima oko 23-25 cm, sto je polovina od porodjajne duzine, a teska je oko 380 gr, ili samo 12% porodjajne tezine. Pa racunajte. Sta treba da uradite od pregleda? Ovo je period kada treba uraditi ultrazvucni pregled – “genetski sonogram drugog trimestra”, narocito vazan za trudnice koje nisu bile na “genetskom sonogramu I trimestra” (11 – 14.ng). Analizu iz krvi koja se zove “tripl” test, radite samo ako ste preskocili “dabl” test. Pored posmatranja ultrazvucnih znakova za procenu rizika od Daunovog sindroma, za vreme ovog ultrazvucnog pregleda treba detaljno pogledati i kako je beba gradjena (njen spoljasnji izgled i gradju unutrasnjih organa, ukljucujuci i njeno srce tj. fetalnu ehokardiografiju). Uocavanje nekog od ultrazvucnih znakova Daunovog sindroma na plodu ne znaci da je plod mongoloid. Svaki od ovih markera ima svoj numericki faktor koji se ukljucuje u dotadasnji rezultat rizika od Daunovog sindroma dobijen „dabl“ ili „tripl“ testom. Tek kada se proracuna ukupni rizik (rezultat „dabl“ ili „tripl“testa, uz eventualno uocene ultrazvucne znake), donosi se odluka da li je neophodno proveriti hromozome ploda uzimanjem plodove vode za analizu (amniocenteza). Amniocenteza se u Bolnici „Analajif“ radi od 16. do 20. nedelje trudnoce, a rezultati se dobijaju za 8 do 10 dana. Ovo je vreme kada vam se radi ginekoloski pregled prstima, radi procene kvaliteta grlica i donosenja eventualne odluke o serklazu. Dr sci.med. Vojislav Zivanic Opsta bolnica “Analajf“ Foto: FreeDigitalPhotos.net Super zena Zbog povecanog volumena krvi mozete imati prolazne glavobolje ili nesvestice pri naglom ustajanju (ne skacite iz kreveta, nego ustajte polagano). Moze se desiti da vam prokrvare desni. To je dobar razlog da posetite stomatologa, kod koga ionako treba da odete makar jednom u trudnoci. Zbog povecanog volumena krvi mozete imati prolazne glavobolje ili nesvestice pri naglom ustajanju (ne skacite iz kreveta, nego ustajte polagano). Moze se desiti da vam prokrvare desni. To je dobar razlog da posetite stomatologa.

Šta se dešava s bebom?

Rekli smo da u četvrtom mesecu čuje vaš glas, a sada već reaguje i na spoljne zvuke. Puštajte joj muziku, pričajte s njom. Ukoliko vam je ovo prva trudnoća, oko 18. nedelje osetićete neko neobično treperenje u stomaku (kao leptirići ili mehurići). To su pokreti vaše bebe. Iako je mališa počeo odavno da se mrda, vi njegovu (ili njenu) aktivnost tek sada počinjete da osećate. Ako vam je ovo druga ili treća trudnoća, prepoznavanje bebinih pokreta počinje nešto ranije (oko 16. nedelje). Inače, u ovom periodu trudnoće beba i nije tako aktivna, spava i do 20 sati na dan. Sve je veća i veća, ali je za sada prilično mršava. Ima oko 23-25 cm, što je polovina od porođajne dužine, a teška je oko 380 gr, ili samo 12% porođajne težine. Pa računajte.

Šta treba da uradite od pregleda?

Ovo je period kada treba uraditi ultrazvučni pregled – “genetski sonogram drugog trimestra”, naročito važan za trudnice koje nisu bile na “genetskom sonogramu I trimestra” (11 – 14.ng). Analizu iz krvi koja se zove “tripl” test, radite samo ako ste preskočili “dabl” test.

Pored posmatranja ultrazvučnih znakova za procenu rizika od Daunovog sindroma, za vreme ovog ultrazvučnog pregleda treba detaljno pogledati i kako je beba građena (njen spoljašnji izgled i građu unutrašnjih organa, uključujući i njeno srce tj. fetalnu ehokardiografiju).

Uočavanje nekog od ultrazvučnih znakova Daunovog sindroma na plodu ne znači da je plod mongoloid. Svaki od ovih markera ima svoj numerički faktor koji se uključuje u dotadašnji rezultat rizika od Daunovog sindroma dobijen „dabl“ ili „tripl“ testom. Tek kada se proračuna ukupni rizik (rezultat „dabl“ ili „tripl“testa, uz eventualno uočene ultrazvučne znake), donosi se odluka da li je neophodno proveriti hromozome ploda uzimanjem plodove vode za analizu (amniocenteza). Amniocenteza se u Bolnici „Analajif“ radi od 16. do 20. nedelje trudnoće, a rezultati se dobijaju za 8 do 10 dana.

Ovo je vreme kada vam se radi ginekološki pregled prstima, radi procene kvaliteta grlića i donošenja eventualne odluke o serklažu.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analajf“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare