Šesti mesec trudnoće

Čestitamo, prošla je prva polovina trudnoće! Ponosno šetate stomačić, osećate se važno, uostalom i treba kada nosite svog princa ili princezu.

Sreda, 31.10.2012.

11:23

Izvor: B92

Šesti mesec trudnoće

Podeli:

Sesti mesec trudnoce Sta se desava s mamom? Dobro se osecate. Stomak raste, vrh materice je u nivou pupka. Ako povremeno osetite neko stezanje i opustanje u donjem delu trbuha, nemojte da se uplasite. To je potpuno normalna pojava u trudnoci, koju izazivaju sporadicne kontrakcije materice. Na ovaj nacin, povremeno se stezuci i opustajuci, materica se priprema za porodjaj. Cesce ce se javiti posle nekih vezbi ili ako ste imali naporan dan (to izbegavajte). Takodje, sve su ucestalije kako trudnoca odmice. Medjutim, ukoliko primetite da su stezanja materice ritmicna i pracena bolovima u krstima, obavezno se javite svom ginekologu. Sta se desava s bebom? Bebino telo je potpuno prekriveno sirastim mazom (verniksom), koji je neka vrsta toplotnog izolatora, a i stiti kozu od delovanja urina (beba nema izdvojen WC, vec piski u plodovu vodu). Rastu joj obrve i trepavice. Na zubima se stvara zubna gledj. Rastu nokti na rukama, a tu su i otisci na prstima. Pocinju da se stvaraju leukociti, a slusni aparat je potpuno formiran. Na kraju 24. nedelje (sestog meseca), malisan je dugacak oko 30 cm, a tezak oko 650 gr. Sta treba da se uradi od pregleda? Ovaj period trudnoce je najbolji za detaljnu analizu izgleda (morfologije) svih glavnih organskih sistema i spoljasnjeg izgleda bebe ultrazvukom. Po protokolu vodjenja normalne trudnoce (Zdravstvena zastita zena u toku trudnoce, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, 2005.god.), ovaj pregled je jedan od dva najvaznija ultrazvucna pregleda u trudnoci (uz ultrazvuk od 11. do 14. nedelje, tj. u vreme „dabl“ testa). Naravno, vec ste naucili da jednom mesecno odete kod ginekologa na redovnu kontrolu (kontrola krvne slike, analiza urina, merenje krvnog pritiska, prirasta telesne tezine, a i razgovor sa strucnim licem nije zanemarljiv). Dr sci.med. Vojislav Zivanic Opsta bolnica “Analife“ Foto: FreeDigitalPhotos.net Pazite cije savete slusate Da li ste ikad dobili toliko saveta kao sada u trudnoci? Znam, niste. Posto se trudnoca ne zove bez razloga drugo stanje, saveti su neophodni. A ima ih raznih, i strucnih i nestrucnih. Recimo, verovatno ste negde culi da treba da jedete za dvoje. Nemojte to da radite. U trudnoci se metabolizam ubrzava, apetit raste, te mnogo lakse dobijate na tezini nego kada niste trudni. Uz uravnotezenu, blago dijetalnu ishranu, vasa beba, koja je idealan parazit (uzima bez pitanja), dobice sve sto joj je potrebno. Normalno je da dobijate oko 500 grama nedeljno. Znaci, zaobilazite poslasticarnice i pekare u sirokom luku. Super zena Cestitamo, prosla je prva polovina trudnoce! Ponosno setate stomacic, osecate se vazno, uostalom i treba kada nosite svog princa ili princezu. Cestitamo, prosla je prva polovina trudnoce! Ponosno setate stomacic, osecate se vazno, uostalom i treba kada nosite svog princa ili princezu.

Šta se dešava s mamom?

Dobro se osećate. Stomak raste, vrh materice je u nivou pupka. Ako povremeno osetite neko stezanje i opuštanje u donjem delu trbuha, nemojte da se uplašite. To je potpuno normalna pojava u trudnoći, koju izazivaju sporadične kontrakcije materice. Na ovaj način, povremeno se stežući i opuštajući, materica se priprema za porođaj. Češće će se javiti posle nekih vežbi ili ako ste imali naporan dan (to izbegavajte). Takođe, sve su učestalije kako trudnoća odmiče. Međutim, ukoliko primetite da su stezanja materice ritmična i praćena bolovima u krstima, obavezno se javite svom ginekologu.

Šta se dešava s bebom?

Bebino telo je potpuno prekriveno sirastim mazom (verniksom), koji je neka vrsta toplotnog izolatora, a i štiti kožu od delovanja urina (beba nema izdvojen WC, već piški u plodovu vodu). Rastu joj obrve i trepavice. Na zubima se stvara zubna gleđ. Rastu nokti na rukama, a tu su i otisci na prstima. Počinju da se stvaraju leukociti, a slušni aparat je potpuno formiran.

Na kraju 24. nedelje (šestog meseca), mališan je dugačak oko 30 cm, a težak oko 650 gr.

Šta treba da se uradi od pregleda?

Ovaj period trudnoće je najbolji za detaljnu analizu izgleda (morfologije) svih glavnih organskih sistema i spoljašnjeg izgleda bebe ultrazvukom.

Po protokolu vođenja normalne trudnoće (Zdravstvena zaštita žena u toku trudnoće, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, 2005.god.), ovaj pregled je jedan od dva najvažnija ultrazvučna pregleda u trudnoći (uz ultrazvuk od 11. do 14. nedelje, tj. u vreme „dabl“ testa).

Naravno, već ste naučili da jednom mesečno odete kod ginekologa na redovnu kontrolu (kontrola krvne slike, analiza urina, merenje krvnog pritiska, prirasta telesne težine, a i razgovor sa stručnim licem nije zanemarljiv).

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analife“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare