Joga olakšava simptome najblažih oblika depresije, ublažava anksioznost

Bez bilo kakvog dvoumljenja joga je globalno popularna i bavljenje jogom može da deluje preventivno u cilju održavanja fizičkog i psihičkog zdravlja.

Subota, 25.06.2022.

14:01

Izvor: B92

Joga olakšava simptome najblažih oblika depresije, ublažava anksioznost
Foto: ViDI Studio/shutterstock

Podeli:

Joga predstavlja miks fizičkih vežbi, meditacije, kontrolisanog disanja i drugih tehnika koje smiruju telo i um i smanjuju bol.

Vežbanje joge pokazalo je značajne rezultate u tretiranju generalizovanog anksioznog poremećaja, u odnosu na standardnu edukaciju i tehnike koje se primenjuju u cilju kontrolisanja anksioznih napada, naznačava se studiji u naučnom časopisu JAMA Psychiatry.

Bojana Nešić: "Činilo mi se da ću se onesvestiti"; "Pokušavala sam da razumem šta mi se dešava"

Posle tri meseca koliko je trajala studije, posmatrale su se dve grupe ljudi. U grupi koja je tokom ovog perioda redovno vežbala jogu 54 odsto ispitanika ispunilo je postavljenje kriterijume za značajno poboljšanje simptoma anksioznosti, dok je u grupi gde se primenjivala standardna edukacija ovaj procenat bio 33 odsto.

Iz Houston Methodist medicinskog centra skreću pažnju da redovno praktikovanje joge smanjuje stres: "Pored što nas umiruje i smanju nam stres, joga pomaže u zaštiti od efekta starenja na naše pamćenje i spoznaju", rekla je doktorka Korina Kemnon.

Danijela Gračanin: "Nisam imala podršku porodice"; "Srušila sam se u prisustvu petogodišnjeg deteta"

U studiji Alternative therapies dokazano je da joga pomaže ljudima da brže zaspe, ali i smanjuje intenzitet buđenja. Smatra se da do toga dolazi zbog smirenja i oslobađanja stresa. Apa (Udruženje američkih psihologa) je 2017. objavila rezultate studije gde se došlo do zaključka da joga može da olakša simptome najblažih oblika depresije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare