Tatjana pati od autoimune bolesti, ali se ne predaje: "Nikad nisam klonula duhom"

Za sebe kaže da je borac, a iznad svega voli život koji joj je dat. Iako pati od teške reumatske bolesti, Tatjana Petrović (50) nikad nije odustala od želje da živi život po svojim merilima i pravilima. Ovo je njena priča.

Nedelja, 21.08.2022.

11:33

Izvor: superžena

Tatjana pati od autoimune bolesti, ali se ne predaje:
Foto: Privatna arhiva/b92

Podeli:

"Zovem se Tatjana Petrović, a u društvu poznatija kao Tajči, Tajče. Imam pedeset godina i živim sa suprugom i sinom u lepom Nišu. U dvadesetoj godini osetila sam jake bolove u zglobovima i odmah sam se javila doktorki, gde mi je dijagnostikovan reumatoidni artritis. Tada nisam imala kompjuter, a ni internet kako bih više saznala o dijagnozi, ali doktorka mi je rekla da moram sarađivati i slušati savete lekara. Nije bilo baš tako. Nisam slušala. Svakojake crne misli padale su mi na pamet, kako se razlikujem od zdravih ljudi, kako mi je hodanje ograničeno, kako ne mogu da nosim odeću koju volim, kako ne mogu da idem na izlete, kako ne mogu da radim itd. itd...", počela je Tatjana svoju priču za Superženu u akciji "Budi bolja, budi bolje".

Marija: "Sve sam posmatrala crno; zahvaljujući stručnjacima promenila sam pogled na život"

Kako nam je ispričala, pored svoje fizičke borbe s bolešću, morala je da se suoči s emocionalnim, ali i s mentalnim problemima. Ipak, Tatjana je uspela da nađe rešenje za svoj problem, te je za naš portal objasnila kako je naučila da živi sa svojom bolešću i šta joj je sve pomoglo u tom procesu.

"Reumatoidni artritis (RA) ima mnogo fizičkih simptoma. Ali ljudi koji žive sa njim mogu, takođe, imati probleme sa mentalnim zdravljem koji mogu biti povezani sa ovim stanjem. Mentalno zdravlje se odnosi na emocionalno i psihičko blagostanje. Emocionalno i mentalno stanje je važan aspekt opšteg blagostanja i može čak uticati na to kako da upravlja reumatoidnim artritisom. Život sa nelečenom mentalnom bolešću i reumatoidnim artritisom može pogoršati oba stanja. To je, delimično, zato što bol izaziva stres, a stres izaziva oslobađanje hemikalija koje menjaju raspoloženje. Bol i oštećenje zglobova kod reumatoidnog artritisa delom su posledica upale. Fizička aktivnost ima pozitivan efekat na artritis i može poboljšati bol, funkcije i mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da je jedan od najboljih tretmana u borbi protiv artritisa – redovna fizička aktivnost. Bez obzira da li ste fizički aktivni ili ne, telo jasno šalje signal da nešto nije u redu. Kao i kod svih bolesti, i kod artritisa je jako bitno prepoznati taj signal na vreme", objasnila nam je ona.

Najveću podršku imala je od supruga i sina, a za dobar dan, Tatjana poručuje da uvek budete okruženi pozitivnim ljudima.

"Trudim se da ne brinem za stvari koje ne mogu da kontrolišem, i živim čvrsto u sadašnjosti. Ne volim previše razmišljati o prošlosti. Družim se sa ljudima koji nisu pesimisti već se šale i ne dozvoljavaju mi da pokleknem. Veliki oslonac su mi sin i suprug, ali i sama sebi. Nastojim da uložim više energije u dobre stvari. Trebamo misliti pozitivno kako bismo nastavili da živimo, da ne prestanemo da radimo stvari koje volimo."

Bojana Nešić: "Činilo mi se da ću se onesvestiti"; "Pokušavala sam da razumem šta mi se dešava"

Takođe, život ove hrabre žene ispunjen je kreativnim radionicama, koje je čine srećnom.

"Ja volim da crtam i glumim. Bavim se humanitarnim akcijama i imam takmičarski duh."

A za sam kraj našeg razgovora Tatjana Petrović ima jaku poruku za sve naše čitaoce.

"Kada smo u trenucima nevolja, neuspeha i prepreka – da ne klonemo duhom, da smo zahvalni na onome što imamo i verujemo da će biti bolje u životu. Sreća se postiže kroz zahvalnost. Čovekov život je onakav kakvim ga oblikuju njegove misli."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare