Vladika Grigorije rešio večitu dilemu – da li žene mogu da se pričeste tokom menstruacije? VIDEO

Menstrualni ciklus je sastavni deo žene u reproduktivnoj dobi i to je prirodni proces koji ne zavisi od njene volje već od bioloških procesa tela. Ipak, pitanje koje muči naše pravoslavne vernice glasi: Da li žene tokom menstrualnog ciklusa mogu da se pričeste?

Subota, 24.09.2022.

12:45

Izvor: Super žena

Vladika Grigorije rešio večitu dilemu – da li žene mogu da se pričeste tokom menstruacije? VIDEO
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Podeli:

Mišljenja su, itekako, podeljena. I dok jedni tvrde da žene tokom menstuacije mogu da uđu u crkvu, ali ne i da se pričeste, drugi, pak, postavljaju rigoroznije mere koje podrazumevaju čak i zabranu ulaska i u crkvu.

Međutim, vladika Grigorije je i ovog puta ponudio zadovoljvajući odgovor i rešenje za sve one žene koje muči ovo pitanje.

"Odgovor je da žene mogu da se pričeste u crkvi tokom mensturalnog ciklusa. I to nije moj odgovor već sam ga našao u drevnoj "Sirijskoj didaskaliji" iz 4. veka, u kojoj se jasno kaže da je Duh sveti taj koga nosimo u sebi, koga smo dobili na našem telu, na krštenju. Koji nas privodi Hristu, uvodi nas u crkvu. osvećuje i spasava. Duh nas vodi ka Hristu spasitelju, nikakve telesne prirodne nečistote ne mogu da nas odvoje od Boga", objasnio je on u svom video na Tiktoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.