Kako izabrati: Ovo su razlike između parfema i toaletne vode

Toaletna voda je često laganija i svežija, dok je parfemska dugotrajnija i bogatija. U parfemskim vodama prisutna je veća koncentracija mirisa pa zato i traje duže na kož.

Sreda, 22.02.2023.

11:56

Izvor: 24.hr/Anamaria Miloš

Kako izabrati: Ovo su razlike između parfema i toaletne vode
Foto: NDAB Creativity/shutterstock

Podeli:

Razlika između toaletne i parfemske vode je jednostavna. Međusobno se razlikuju po koncentraciji mirisa. Prema rečima stručnjakinje Mari Voles, u toaletnim vodama koncentracija mirisa je između 8 i 12 posto, dok u parfemskim vodama ta je koncentracija između 12 i 18 posto.

Dodaje kako ta koncentracija može da varira zavisno od brendu, ali bez obzira na tačnu brojku, koncentracija mirisa uvek će biti veća u parfemskoj nego toaletnoj vodi.

Mirišu li toaletna i parfemska voda isto?

One ne moraju da mirišu jednako čak i ako se radi o istom mirisu. Primer, kod brenda Diptyque, parfemska voda ne znači samo veću koncentraciju mirisa, nego je to nova interpretacija originalnog sastava, što daje potpuno novu dimenziju samog mirisa. Objašnjava kako je toaletna voda često laganija i svežija, dok je parfemska dugotrajnija i bogatija.

Za dnevne prilike, primer odlazak na posao, smatra kako je ugodnije i prikladnije nositi toaletne vode, dok su parfemske rezervisane za veče i posebne prilike. Takođe, u obzir treba uzeti i temperaturu, kao i doba godine. U vlažnim klimama bolje odgovara toaletna voda, dok je za hladnije vreme prikladnija parfemska.

Ako do sada niste, vreme je da pre kupovine obratite pažnju da li kupujete toaletnu ili parfemsku vodu. Testirajte obe i potom zaključite koji vam miris više odgovara.

Parfemska voda uvek će biti koncentrisanija od toaletne vode.

Da li traje parfemska voda duže od toaletne?

Zanimljivo je kako se naš doživljaj parfema menja upravo zbog količine koncentracije mirisa. Budući da je u parfemskim vodama prisutna veća koncentracija mirisa, to utiče na daljinu trajanja i aromatičnost. Pojednostavljeno, parfemska voda na koži duže traje i aromatičnija je od toaletne, koja brže ispari.

Imaju li rok trajanja?

Parfem je živ i ima rok trajanja”, kaže ona. To može biti zbog mnogih činjenica, a ne postoji čvrsto i brzo pravilo o tome koliko dugo je parfem dobar, jer to zavisi o marki, mirisu i mestu skladištenja.

Ako niste sigurni, proverite etiketu na svom parfemu. Ako je vaš parfem oksidirao zbog hemijskog sastava, promenio boju ili promenio miris (može mirisati kiselo, kiselo ili metalno), verovatno je vreme da ga bacite, piše Byrdie.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare