Kako da brinete o zreloj koži? Ovi saveti će vam pomoći

Starenje kože je prirodan proces sa kojim se uglavnom svi teško suočavamo, ali uz određene navike i neke kozmetičke proizvode i te kako možemo da ga usporimo.

Subota, 18.03.2023.

20:06

Izvor: B92

Kako da brinete o zreloj koži? Ovi saveti će vam pomoći
Foto: Profimedia

Podeli:

Na licu se tragovi godina najteže podnose, pa je kozmetička industrija posebno napredovala u proizvodnji antiejdž preparata.

Ipak, stručnjaci preporučuju da se najpre raspitamo o svim sastojcima, jer čak i retinol, koji je jedan od najefikasnijih sastojaka za sprečavanje pojave bora i koji stimuliše proizvodnju kolagena, može da bude iritantan za kožu. Umesto proizvoda sa retinolom, postoje alternative koje možete preduzeti da usporite trag godina.

Ishrana

Dobro je poznato da koža blista iznutra, tako da je uz zdravu i uravnoteženu ishranu, bogatu antioksidansima, poželjno da uzimate i suplemente kolagena. Starenjem koža prirodno proizvodi manje kolagena, a to se, nažalost, lako uočava po opuštenoj koži lica, vidljivim borama oko očiju, brazdicama oko usana i nosa... Hrana bogata kolagenom kao što su banane, leblebije, sardine može da pomogne da usporite ovaj proces.

Nega

Kozmetolozi savetuju da koristite kreme sa sastojcima koje se preporučuju za vaše godine. Ako retinol ne prija vašoj koži, kreme na bazi bakuciola su prava zamena. Reč je o biljnom sastojku koji je najbolja alternativa retinolu. Istraživanja pokazuju da bakuciol i retinol gotovo podjednako smanjuju bore i hiperpigmentaciju kože.

Masaža lica

Uz neophodne kreme i svakodnevnu negu, masaža lica se kao dnevna obaveza preporučuje svim damama posle 40. Mišići s godinama atrofiraju, lice gubi punoću, a koža počinje da visi. Možete se odlučiti za masažu prstima ili koristite valjak za lice. Dovoljno je da izdvojite nekoliko minuta na dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare