Ishrana za žene u najboljim godinama: Saveti za mršavljenje posle četrdesete

Ne dozvolite da nadimanje, višak kilograma i iznenadno gojenje nakon četrdesete postanu nešto sa čim ćete se pomiriti. Nisu vam potrebne dijete – samo ove navike.

Nedelja, 26.03.2023.

08:20

Izvor: Miljana Momiroviæ/Lepotaizdravlje

Ishrana za žene u najboljim godinama: Saveti za mršavljenje posle četrdesete
Foto: Profimedia

Podeli:

Ako vam se desilo da ste, bez promene u ishrani, počeli odjednom da dobijate stomačić, krivac mogu biti navike u unosu namirnica. To ne znači da treba da prestanete da jede slatkiše i držite stroge dijete koje vas izgladnjuju i iscrpljuju. Ne, samo je važno da obratite pažnju kako i kada jedete.

Otkrivamo vam sve o tome u nastavku.

Da li metabolizam utiče na gojenje nakon četrdesete?

Spor metabolizam nakon četrdesete može biti uzrok viška kilograma jer fiziološki i metabolički procesi postaju sve sporiji i sporiji. Važno je da sagledate šta se tačno dešava sa vašim telom i uradite testove da biste znali zašto dobijate stomačić, iako ne jedete mnogo.

Imamo tri metabolička procesa: lipidi, ugljeni-hidrati i purini. Kada jedan od njih bude narušen, pre ili kasnije će uticati i na ostale. Zbog toga bi bilo dobro da proverite rezultate krvi kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Pored toga, najvažniji uslov za sprečavanje ranog starenja organizma je pravilna ishrana.

Kako da ne dobijete višak kilograma?


Raznovrsna ishrana (voće, žitarice, proteini, povrće…) i život ispunjen zadovoljstvom su dva glavna pravila. Problem dobijanja na težini, najčešće, povezan je sa emocionalnim prejedanjem, pa važno slušati svoje telo i iskusiti pozitivne emocije ne samo od hrane.

U svaki glavni obrok (doručak, ručak i večera), obavezno dodajte zeleno povrće, kako biste obezbedili potrebna vlakna vašem organizmu. Ključ pravilnog funkcionisanja tela, u kome nema mesta za višak kilograma, jeste dobra bakterijska flora. Dobre bakterije vole vlakna, a loše bakterije vole šećer. Zato bi bilo dobro da smanjite konzumiranje belog šećera i "pojačate" unos vlakna.

Važno: Postepeno dodajte vlakna u ishranu kako biste izbegli problem sa nadimanjem

Gojenje nakon četrdesete: 7 korisnih navika


Žvaćite hranu. Da, ovo je prvi korak koji je vrlo važan, a ne obraćamo pažnju na njega. Varenje počinje još dok je hrana u vašim ustima jer naša pljuvačka sadrži enzime koji razlažu ugljene-hidrate. Ako nemate dovoljno vremena da svaki zalogaj žvaćete 20-30 puta, posvetite se pravilnom žvakanju makar jednom dnevno. Primetićete rezultate već za nekoliko dana.

Smanjite unos "kiselih namirnica" koje ubrzavaju proces starenja: crveno meso, kafa, alkohol, prevelika količinu životinjskih proteina. Kiselo okruženje je uzrok razmnožavanja mnogih bakterija, virusa, bolesti i doprinosi formiranju slobodnih radikala, a oni uništavaju zdrave ćelije tela. Na primer, njihovo dejstvo na molekule kolagena dovodi do gubitka elastičnosti kože i pojave bora.

Zaboravite na "dijete sa 500 kalorija" i brojanje kalorija uopšte. Niskokalorična ishrana samo dovodi do usporavanja procesa u organizmu, što je kontra od onoga što želite postići.

Možete jesti i posle 18h. Tako rano vreme večere pogodno je samo za one koji idu u krevet u 21:00-22:00. Slobodno večerajte i kasnije ali neka to bude 4 sata pre spavanja.

Pijte vodu. Voda pomaže u varenju i u celokupnom radu organizma. Zato je važno da je svakodnevno dovoljno unosite.

Ne kombinujte vrste proteina u jednom obroku.
Na primer, nema potrebe da za ručak jedete i sir i ribu i piletinu. Proteini se teško vare i veliki su teret za telo. Umesto toga, rasporedite ih tokom dana.

Možete jesti sve ugljene hidrate, slatkiše, voće ali do 17:00.
Uveče ove namirnice mogu izazvati nesanicu i nadimanje.

Slušajte svoje telo.
Ovo su koraci koji će vam pomoći da lako i bez stresa po vas i vaš organizam postignete najprijatniji rezultat.

Miljana Momirović/Lepotaizdravlje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare