Razbijamo fitnes i mitove o mršavljenju: Kako do savršene linije?

"Kako do savršene linije?" Jedno je od najtraženijih pitanja na Internetu, a saveti za brzo mršavljenje i telo kao sa naslovne strane nude nam se nakon svakog drugog klika. Ipak, mnogi od njih često su kontradiktorni i dovode u zabludu.

Utorak, 10.07.2018.

12:57

Izvor: Super žena

Razbijamo fitnes i mitove o mršavljenju: Kako do savršene linije?
Foto: Thinkstock

Podeli:

Od toga da treba smanjiti unos hrane i redukovati spavanje, do izbacivanja šećera i alkohola. Šta je mit, a šta istina?

Fitnes trener Kamila Akerberg i holistički trener Dr Ron Erlih razotkrivaju neke od najvećih fitnes zabluda, kojima se najčešće vode osobe koje žele da skinu kilograme ili zategnu svoje telo.

Redukujete spavanje

“Spavanje nikada ne treba da bude potcenjeno”, objašnjava dr Elrih i dodaje da su neprekinut noćni san i broj sati koje provedemo tokom spavanja veoma važni za normalno funkcionisanje organizma.

Podseća da ne treba zanemariti ni pravilno disanje tokom sna.

Ako se ne pridržavate toga, skraćujete svoj životni vek, upozorava dr Elrih, prema kojem je svakoj odrasloj osobi potrebno minimum sedam sati sna za zdrav život.

Manjak sna može da bude okidač brojnih problema, od nedostatka sekusalne želje, hroničnih oboljenja i gojaznosti do povećanog rizika do demecije, prenosi Dejli Mejl.

Sve masti su štetne?

Prema mišljenju dr Elriha, ovo je je jedan od najvećih mitova do sada.

“Zdrave masti su nužne za dobro zdravlje. Zasićene masti i holesterol su sastavni deo svake ćelije u organizmu, ali i veoma važnih hormona”, objašnjava on.

Pored toga što su ključ mentalnog i fizičkog zdravlja, zasićene masti igraju važnu ulogu u balansiranju nivoa insulina i redukovanju hroničnih upala.

Foto: Thinkstock/pogorelova

Mleko za jače kosti

Prema Harvarardskoj školi javnog zdravlja, mleko ne doprinosi jačanju kostiju.

Ovu tvrdnju stručnjaci podupiru činjenicom da regioni sa najslabijom konzumacijom mleka, poput zemalja Afrike i Azije, imaju najniži procenat oboljenja od osteoporoze (bolest kostiju).

Izbaciti sve šećere i alkohol

"Mit srušen", kaže Akerbergova i dodaje da ne morate da izbacite sav šećer i alkohol i jedete samo zeleniš, kako biste videli rezultate.

Balansirana ishrana, koja uključuje vlakna, sveže i bobičasto voće, proteine, zdrave masti i kvalitetne karbohidrate, ključ je dugoročnih rezultata.

"Ukoliko ste previše strogi prema sebi, a naglo izbacite šećere i alkohol, to nije održivo. Veoma brzo ćete odustati od dijete", savetuje Akerbergova i poručuje da slušate svoje telo i prilagođavate se njegovim potrebama.

Ipak, kada je alkohol u pitanju, treba biti pažljiv.

"Izbacivanje alkohola je za većinu nas tokom dijete nepodnošljivo. Zato pijte alkoholna pića u ograničenim količinama", upozorava instruktorka i dodaje da alkohol stimuliše glad i smanjuje vrednost hrane koju unosite.

Pun tanjir, veći struk

Ovo je još jedna zabluda mršavljenja. Dijete koje preporučuju male unose hrane, odražavaju se negativno na naše telo. Utiču na nivo hormona u organizmu, smanjuju energiju, a samim tim usporavaju i metabolizam.

Stoga je potrebno jesti dovoljno da biste održavali brz metabolizam. Akerbergova savetuje veće količine zdrave, a manje količine loše hrane.

“Pokušajte da napunite tanjir zdravim namirnicama, tako da se na njemu nalazi što manje prerađene ili brze hrane i veštačkih šećera”, kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare