Zdrav duh

Napravite sedam malih promena koje pomažu mentalnom zdravlju

Postoje određene sitnice, male navike koje mogu povoljno da utiču na naše mentalno zdravlje. Bitno je samo da se tim sitnicama posvetite na pravi način.

Sreda, 10.05.2023.

16:21

Izvor: zadovoljna.hr

Napravite sedam malih promena koje pomažu mentalnom zdravlju
Foto: Pheelings media/Shutterstock

Podeli:

Ovih sedam malih navika povoljno utiču na mentalno zdravlje.

1. Pokušajte da dan započnete barem kratkom šetnjom

Činjenica je da mnogi među nama napolju provodu znatno manje vremena nego što bi trebalo, odnosno oko dva sata dnevno.

Jutra su ta koja određuju ton čitavom našem danu i noći. Zato se potrudite da odete u kratku šetnju na svežem vazduhu pre 10 sati. Na primer, parkirajte automobil malo dalje nego inače ili izađite iz javnog prevoza nekoliko stanica ranije.

2. Prihvatite loše dane umesto što pokušavate da ih preokrenete

Ponekad je pokušaj popravljanja lošeg dana jednostavno besmislen i oduzima energiju. Umesto da pokušavate da popravite loše dane, prihvatite činjenicu da se ne morate u svakom trenutku osećati idealno. U redu je ponekad otkazati planove i reći ne zahtevima koji se postavljaju pred vas. Činjenica je da je život sastavljen od dobrih i loših trenutaka, uzbuđenja i dosade.

3. Odradite vežbe disanja dok se tuširate

Tuširanje je zapravo idealan početak dana i možete ga iskoristiti kao priliku da odradite vežbe disanja. Polako udahnite vazduh i još sporije ga izdahnite. Budite svesni tog trenutka.

4. Pojedite večeru najmanje tri sata pre odlaska na spavanje

Ranija večera dobra je i za probavu i za miran san. Potrudite se da jedete najmanje tri sata pre spavanja kako bi nivo insulina bio najbolji mogući.

5. Stvorite večernju rutinu

Noćne rutine još su jedan mali korak koji može povoljno da utiče na vaše mentalno zdravlje. Na primer, možete upaliti sveću i kratko meditirati ili provesti 15 minuta čitajući knjigu. Sve opcije su dobre.

6. Držite mobilni telefon dalje od kreveta

Na ovo će mnogi reći da im mobilni telefon služi kao budilnik. Razmislite o korištenju tradicionalnog budilnika, a mobilni maknite od sebe kada idete na spavanje. Takođe, potrudite se da ne odlažete alarme jer se tako oslobađa kortizol, hormon stresa.

7. Prihvatite činjenicu da savršenstvo ne postoji

Možda ovo zvuči kao kliše, ali je istina. Mišljenje da možemo da budemo savršeni lako se može pretvoriti u slabost. Činjenica je da niko nije savršen, a i ne treba da bude. Što pre prihvatite tu tvrdnju, život će vam biti lakši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare