Nastavljamo sa akcijom Budi bolja, budi bolje: Kako motivisati osobu da potraži pomoć psihologa

U toku akcija "Budi bolja, budi bolje", pored vaših priča koje ćemo objavljivati u narednom periodu, takođe ćemo pisati o savetima o mentalnom zdravlju, razgovaraćemo sa stručnjicima, delićemo iskustva...

Četvrtak, 23.06.2022.

09:39

Izvor: B92

Nastavljamo sa akcijom Budi bolja, budi bolje: Kako motivisati osobu da potraži pomoć psihologa
Foto: Jakub Zak/shutterstock

Podeli:

U nastavku pročitajte kako možete da motivišete blisku osobu da potraži pomoć psihologa ili terapeuta.

Mentalno zdravlje, zdravlje uopšte je svima prioritet, ali često postoje društvene stigme kao što su osuđivanje sredine, nerazumevanje, etiketiranje koje "koče" osobe sa problemima da se obrate stručnjacima.

Milica je zbog udesa morala da prekine trudnoću: "Psihoterapija mi je dosta pomogla"

Zato nas je interesovalo - kada znamo da neko ko je nam je blizak ima probleme koje zahtevaju stručnu pomoć, kako mu možemo pomoći? I kako da ga uputimo do stručne pomoći?

Za početak, ne treba osuđivati, treba ga saslušati i objasniti da je briga o mentalnom zdravlju, briga o zdravlju kao takvom - kao što idemo kod specijalite za uho, grlo, nos, tako treba da idemo i kod psihologa, terapeuta...

"Bila sam kao miš u kutiji": Jovana se plašila da izađe iz stana, ali posle pomoći sve se promenilo

Bliskom članu porodice, prijateljici, koleginici treba staviti do znanja da neće biti napuštena, da će uvek imati podršku, posebno tokom svog oporavka.

Takođe, biranje trenutka je od velike važnosti. Ukoliko ste se već odlučili da osobu motivišete da poseti psihologa, birajte kada ćete reći i gde, a stručnjaci preporučuju da to bude neko mirnije mesto i bez drugih ljudi.

Bojana Nešić: "Činilo mi se da ću se onesvestiti"; "Pokušavala sam da razumem šta mi se dešava"

Istaknite benefite psihoterapije, navedite mesta gde može da pronađe pomoć i kažite da ste tu, i da ćete zajedno otići sa njom prvi put. Otpor u ovim situacijama je takođe moguća, ali neosuđujući stav može uticati na to da vas dožive kao pravu podršku u razrešenju problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare