Cana vodi skroman život i srećna je žena: Sa 60 godina dnevno pešači 10 kilometara

"Šetam dnevno 5, 6 i više kilometara, uživam u svakom koraku. Ljudima u mojim godinama preporučujem da budu akrtivni, da izađu napolje i da se druže. Razmislite o nekom hobiju, npr. volim kuvanje, razmenjujem recepte. Vodim jedan skroman, ali lep život i mogu reći da sam srećna žena"

Subota, 26.06.2021.

08:00

Izvor: B92

Cana vodi skroman život i srećna je žena: Sa 60 godina dnevno pešači 10 kilometara
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

Gospođu Stanojlu Canu Rebić za akciju "Biramo super ženu", prijavila je ćerka Ana koja smatra da je njena mama žena zmaj i super žena jer je "hrabra, ambiciozna, borbena, druželjubiva, puna ljubavi". Takođe, Ana je navela da njena mama ima "40 godina radnog staža, obožava duge šetnje, prirodu, veoma je aktivna i sa 60 godina dnevno pešači i do 10 km". Cana, kako je svi poznaju, je ambasadorka akcije "Posadi drvo" i svakodnevno se zalaže za očuvanje prirode i okoline.

Kada smo kontaktirali Canu, nije ni slutila da ju je ćerka prijavila i kroz smeh nam je rekla: "Pa, da... jesam, iznenađena sam. Nisam znala da me ćerka prijavila za vašu akciju. U maju sam napunila 60 godina, pa verujem da me prijavila i zbog toga".

Cana potiče iz okoline Požege, ali je u Beograd došla pre više od 40 godina:
"Kada sam imala 15 godina iz mog sela sam došla u Beograd. Tu sam išla u srednju ekonomsku školu i tada sam stanovala kod moje sestre. Taj period je bio težak, ali uz jaku volju, posle završene škole počela sam brzo da radim i skroz sam se osamostalila", prisetila se.

Ona je rekla da je početkom osamdesetih godina prošlog veka počela da radi u Institutu za ispitivanje materijala:

"Moj poslovni put je bio usmeren ka ovom preduzeću, koji se nalazi u blizini Beogradskog sajma. Radila sam u raznim sferama u firmi - ekonomskoj, računovodstvu... i onda, došla sam u nabavku i tu sam, evo i sad i u avgustu ove godine napuniću 40 godina radnog staža".

*ALT

Paralelno sa karijerom, Cana se ostvarila kao supruga i majka:

"Muž Branko i ja smo dobile dve ćerke - Anu (38) i Tanju (35). Sve je to život - posao, karijera, porodica, deca. Kada se osvrnem, mogu reći da imam divnu porodicu, lep brak i život", istakla je Cana.

Ipak, Cana je tokom života imala i jako težak period, ali se i tada "nosila lavovski": "Kada je suprug imao 44 godine, doživeo je infarkt. Bilo je zaista teško. Muž je bolestan i nalazio se u kritičnom stanju, deca su bila mala, gradila se kuća, bili smo u kreditima. Ipak, koliko god bila stresna situacije, a jeste, smogla sam snage da se borim za moju porodicu. Kao i svi želela sam da Branko ozdravi, uzela sam ulogu u tom trenutku i majke i oca, mnogo sam radila. Ali sam stizala, jer, kao i sada imam jaku volju i puno ljubavi", objasnila nam je.

*ALT

Kada joj je suprug ozdravio, a dece odrasla, Cana je rešila da putuje:

"Posle 25 godina braka, muž i ja smo rešili da putujemo. Naše prvo putovanje je bila Budimpešta, a posle smo išli u Firencu, Prag, posetili smo dosta gradova u Nemačkoj. Pored inostranstva, stalno idemo po Srbiji. Uživamo u Soko Banji, okolini Užica, putujemo po centralnoj Srbiji... To su dragoceni momenti, koji obogate čoveka - to što vidim, čujem, osetim", kazala je.

"Priroda me opušta, osećam olakšanje. Kada sam u prirodi napunim baterije, uživam u svakom njenom segmentu. Takođe sam i ambasadorka "Posadi drvo", jer mi je bitno da ljudima skrenem pažnju na to koliko je bitno okruženje oko nas, zašto je važno da ne nosimo plastične kese i da sa cekerom idemo u prodavnicu, zašto treba da negujemo i budemo u skladu sa prirodom", oduševljeno nam je pričala.

Rekla nam je da je veoma aktivna i da voli da šeta i da iako ima 60 godina, smatra da su godine samo broj:

"Šetam dnevno 5, 6 i više kilometara, uživam u svakom koraku. Ljudima u mojim godinama preporučujem da budu aktivni, da izađu napolje i da se druže. Razmislite o nekom hobiju, npr. volim kuvanje, razmenjujem recepte. Vodim jedan skroman, ali lep život i mogu reći da sam srećna žena", istakla je.

OVDE možete pogledati sve naše superžene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare