Profesor sporta predlaže: Tri aktivnosti koje imaju pozitivan efekat na psihičko zdravlje

U akciji "Budi bolja, budi bolje", pozvali smo našeg saradnika i stručnjaka u profesiji profesora sporta i fizičkog vaspitanja Milana Zarića. Milan nas je ohrabrio da vežbamo i skrenuo nam pažnju koliko fizička aktivnost poboljšava naše psihičko stanje.

Subota, 09.07.2022.

11:47

Izvor: superžena

Profesor sporta predlaže: Tri aktivnosti koje imaju pozitivan efekat na psihičko zdravlje
Foto: shutterstock/b92.net

Podeli:

Verovatno već znate da je fizička aktivnost dobra za vaše telo. Ali da li ste znali da takođe može popraviti vaše raspoloženje, poboljšati san i pomoći vam da se nosite sa depresijom, anksioznošću, stresom?

Fizička aktivnost ima ogroman potencijal da poboljša naše psihološko stanje. Čak i kratka fizička aktivnost od svega 10 minuta brzog hoda povećava našu mentalnu budnost, energiju i pozitivno raspoloženje. Učešće u redovnoj fizičkoj aktivnosti može povećati naše samopoštovanje i može smanjiti stres i anksioznost.

Redovno vežbanje ima duboko pozitivan uticaj na depresiju i anksioznost, takođe ublažava stres, poboljšava pamćenje, pomaže vam da bolje spavate i podignete raspoloženje. Istraživanja pokazuju da i malo vežbanja može doneti stvarno veliku razliku. Bez obzira na vaše godine ili nivo kondicije, možete koristiti vežbu kao moćno sredstvo za rešavanje problema mentalnog zdravlja, da poboljšate svoju energiju, izgled i dobijete više od života.

Vožnja bicikla smanjuje nivo stresa i daje prostora umu "da diše"

Vežbanje i depresija

Studije pokazuju da vežbanje može da leči blagu do umerenu depresiju jednako efikasno kao i antidepresivi, ali bez nuspojava. Kao jedan primer, nedavna studija koja je urađena u Školi javnog zdravlja Harvard T. H. Čan otkrila je da trčanje 15 minuta dnevno ili hodanje sat vremena smanjuju rizik od velike depresije za 26%.

Vežbanje je moćan borac protiv depresije iz nekoliko razloga. Ono što je najvažnije, podstiče dosta pozitivnih promena u mozgu, smanjenje upale i kreira nove obrasce aktivnosti koji promovišu osećaj smirenosti i blagostanja. Takođe oslobađa endorfine, moćne hemikalije u vašem mozgu koje pozitivno deluju na raspoloženje i čine da se osećate dobro. Konačno, vežba može poslužiti i kao distrakcija, omogućavajući vam da nađete malo vremena za tišinu da izađete iz kruga negativnih misli koje hrane depresiju.

Jedna od novijih studija koja nam dolazi iz Brazila govori o povoljnom uticaju fizičke aktivnosti. ”Među 937 učesnika, većinom žena, koje su izvodile 30 minuta dnevno umerene do snažne ili 15 minuta dnevno intenzivne fizičke aktivnosti, imale su 50% manje šanse za pojavu simptoma depresije i anksioznosti. Sa druge strane oni koji su provodili više od 10 sati dnevno sedentarno (sedeći i bez kretanja) imali su oko 30% veću verovatnoću da imaju simptome depresije.”

Preporučio bih vam tri tipa aktivnosti koje imaju pozitivan efekat na psihičko zdravlje ali i opšte stanje svakog od nas.

Joga olakšava simptome najblažih oblika depresije, ublažava anksioznost

1. Trčanje, brzi hod ili vožnja bicikla su aktivnosti koje su gotovo u potpunosti automatizovane, ostvarujemo znatnu kalorijsku potrošnju oslobađajući se stresa i napetosti u mišićima i pritom smanjujemo količinu hormona koji utiču na naše loše raspoloženje. Preporuka je da ovakva aktivnost traje od 30 minuta pa naviše, koliko vam prija.

2. Grupni fitnes programi i plesovi, fitnes aktivnost koja uključuje mnogo smeha i radosti. Istraživanja su pokazala da 20 sekundi intenzivnog smeha može udvostručiti broj otkucaja srca od tri do pet minuta, a "smeh do suza" ima efekat dobre fizičke vežbe a pritom poboljšava raspoloženje.

3. Personalni treninzi i rad u malim grupama su odličan izbor, kvalitetno ulaganje u sebe. Statistički gledano kada vežbači ocenjuju rad trenera, pored rezultata rada, uvek se ističe dobar osećaj nakon završenog treninga. To je činjenica, vežbamo jer nam prija, jer nam je lepo, jer uživamo.

Milan Zarić je master profesor sporta i fizičkog vaspitanja, radi kao trener u više fitnes klubova u gradu, gde je u praktičnom radu sa rekreativcima i sportistima stekao iskustvo u programiranju i praćenju treninga. Po odluci nacionalnog Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije proglašen je za najboljeg fitnes trenera u Srbiji za 2014. godinu i autor je knjige Fitnes preduzetnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare