Budućnost modne industrije je bez krzna?

Dok je upotreba krzna do nedavno bila jedno od najkontroverznijih pitanja u modnoj industriji, čini se da je 21. vek doneo mnoge promene u svetu mode. Da je krzno definitivno “out” govori činjenica kako ga veliki broj luksuznih modnih kuća izbacuje iz upotrebe.

Subota, 24.03.2018.

18:30

Izvor: Super žena

Budućnost modne industrije je bez krzna?
Foto: Getty

Podeli:

Krajem devedesetih godina 20. veka industrija krzna bila je u pravom procvatu, a neki od najpoznatijih modnih brendova među kojima su "Žan Pol Gotje", "Fendi", "Lanvin", "Dolče i Gabana" i "Kelvin Klajn" otvoreno su zagovarali neponovljivu lepotu prirodnog životinjskog krzna.

Samim tim, njihove muze šetale su u raskošnim kaputima i bundama od nerca, činčile, polarne lisice i punile naslovnice svetskih lajstajl magazina.

Iako je oduvek krzno životinja izazivalo podeljenja mišljenja, moda je tokom prethodnih godina postala osvešćenija. Veliki broj dizajnera rešio je da se pozicionira na tržištu kao etički brend, odbacujući upotrebu krzna u svojim kolekcijama. Nakon "Gučija" i "Majkla Korsa", italijanska modna kuća "Versaće" donela je odluku da sledi njihove korake.

"Krzno? Izašla sam od toga. Ne želim da ubijam životinje kako bih stvarala modu. To nije ispravno", odsečno je kazala Donatela Versaće za magazin "Ekonomist 1843".

Naslednica modne imperije Versaće i sestra ubijenog kreatora Đanija, odlučila je je da više ne koristi krzno ni u jednom svom dizajnu. Ova odluka je mnoge izenadila s obzirom da je čuveni brend dugo bio sinonim prestiža, glamura i luksuza.

I dok mnogi čekaju zvanično saopštenje kompanije, Versaće je već sada uklonio sve krznene proizvode sa tržišta, te od sezone jesen/zima 2019. prirodno krzno se neće koristiti ni u jednoj kolekciji.

Pored "Gučija" i "Versaćea", poslednjih godina mnogi drugi brendovi uključujući "Tomi Hilfiger", "Kelvin Klajn", "Dona Karan", "Stela Mekartni", i "Armani, takođe su odlučili da kažu "ne" krznu.

Gledano u budućnost, biće interesantno videti da li će se ideja o odbacivanju korišćenja krzna zaista zadržati,s obzirom da ovo nije prvi put da nošenje krzna postaje lični etički stav.

Tekst: Kristina Milošev

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare