Praznici i kilogrami: Da li još uvek možete da zakopčate farmerke koje ste nosili s 25?

Novogodišnji praznici su idealan period u toku godine da nabacite koji kilogram masti i da pokvarite svoju krvnu sliku, masna i kalorična ishrana su odličan način za to. Zato ćemo danas na ovu temu staviti jedan veliki uzvičnik, zdravlje nam mora biti na prvom mestu.

Petak, 04.01.2019.

09:53

Izvor: Super žena

Praznici i kilogrami: Da li još uvek možete da zakopčate farmerke koje ste nosili s 25?
foto: Thinkstock

Podeli:

Kardiovaskularni problemi su vrlo često povezani sa neaktivnim načinom života i lošom ishranom. Najčešći simptomi su povišena masa tela, odnosno težina, povećan krvni pritisak, povišen holesterol i trigliceridi i brzo zamaranje. Kada se zbog navedenih problema obratite lekaru uz lekove ćete dobiti savet da morate početi sa umerenim fizičkim aktivnostima.

Kako to trening utiče na pomenute probleme:

1. Problem sa viškom kilograma ćete najbrže i najefikasnije rešiti adekvatnim treningom i redukovanom ishranom vodeći računa o trenutnom zdravstvenom stanju, kombinacija vežbi i aerobni rad su pravi izbor;

2. Povećan krvni pritisak je usko povezan sa povišenom telesnom masom i fizičkom neaktivnošću, preporuka je praktikovanje umerene aerobne fizičke aktivnosti u trajanju od 30 minuta dnevno;

3. Povišen holesterol i trigliceridi su problemi koje najefikasnije rešavate adekvatnom ishranom i aerobnim treningom, morate voditi računa o stanju vaših krvnih sudova i u odnosu na to dozirati opterećenje, lagana šetnja je siguran izbor;

4. Brzo zamaranje je direktno povezano sa neaktivnom načinom života, neka fizička aktivnost postane vaša redovna dnevna navika i penjanje na šesti sprat više neće biti problem.

Jedan moj profesor je uvek govorio da u toku života morate pratiti samo 3 parametra zdravlja. Prvi je kako on kaže “opasač” odnosno kaiš na koji ne smemo dodavati nove rupe već se moramo truditi da ceo život ostanemo na onoj koja nam je probušena kada smo imali 25 godina. Drugi je vaga, masa tela ne sme mnogo da varira, ni dole no gore, mora biti na idealnoj ceo život. I treći parametar zdravlja predstavlja krvni pritisak, srce je svima nama šef, ne smemo ga previše umarati i opterećivati u suprotnom daće otkaz.

Autor: Milan Zarić MSc

Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.