Fitnes i dijeta

Osam najčešćih grešaka koje prave žene starije od 40 godina dok vežbaju

Kako starimo, sve češće čujemo od stručnjaka kako nas pozivaju da vežbamo kako bismo održali formu i ne bismo izgubili mišićno tkivo.

03.08.2024.

8:19

Izvor: Ženski magazin

0
Osam najčešćih grešaka koje prave žene starije od 40 godina dok vežbaju
Gorodenkoff/ Shutterstock

Podeli:

Naročito posle 40. godine, vežbanje za nas žene je imperativ ako želimo da zadržimo mladost i fleksibilnost. Međutim, fizičke vežbe se moraju izvoditi što je moguće ispravnije da bismo imale najbolje rezultate i koristi za naše telo.

"Postoje mnoge uobičajene greške koje žene prave na svom putu u svet fitnesa, posebno nakon 40. godine. To su greške koje vas koštaju ne samo fizičkog oštećenja, već i smanjuju koristi od vežbanja", objašnjava Sida Akšar, međunarodno priznati učitelj joge i predsednik Svetske organizacije za jogu.

Osam najčešćih grešaka koje žene starije od 40 godina prave dok vežbaju otkrivamo u galeriji. Proverite da li i vi pravite neke od njih!

Vežbe visokog intenziteta bez odmora

Naprezanje tela bez potrebnog vremena za odmor i oporavak je česta greška. Ovaj stres može dovesti do povreda, hroničnog umora i smanjene funkcije imunog sistema. Obavezno obezbedite potrebno vreme da telo pregrupiše svoju snagu.

Nema treninga snage

Mišićna masa opada tokom godina, a sa njom i snaga, što dovodi do povećanog rizika od povreda. Fokusirajući se samo na vežbe izdržljivosti bez brige o treningu snage (otpora), lišavate telo sposobnosti da održi mišićnu masu, poboljša gustinu kostiju i opšte zdravlje zglobova.

Briga o fleksibilnosti i mobilnosti

Sa godinama, mišići i zglobovi postaju sve krutiji. Zanemarivanje vežbi fleksibilnosti i pokretljivosti može dovesti do smanjenog opsega pokreta, ukočenosti i povećane verovatnoće mišićne neravnoteže. Ovo možete izbeći tako što ćete u svoju rutinu uključiti jogu, pilates ili često istezanje za bolju fleksibilnost i pokretljivost zglobova, kao i manji rizik od povreda od zategnutih mišića.

Preskakanje zagrevanja

Bez odgovarajućeg zagrevanja povećava se rizik od povreda kao što su uganuća. Shodno tome, potrebno je opuštanje nakon vežbanja (hlađenje) da bi se izbegli bol i ukočenost mišića. Odvojite nekoliko minuta da se zagrejete i ohladite kako biste pripremili svoje telo i pomogli u oporavku.

Vežbe snage bez odgovarajuće "forme"

Uključivanje u vežbe visokog intenziteta kao što su trčanje ili skakanje bez odgovarajuće forme može dovesti do velikog opterećenja zglobova i posledično do povreda kao što su uganuća. Ispravne tehnike, odgovarajuća obuća i postepeno povećanje intenziteta treninga su od vitalnog značaja za izbegavanje naprezanja tela.

Greške u ishrani

Ishrana je ključna za održavanje zdravog tela, bez obzira na godine. Posle 40. godine, međutim, usporavanje metabolizma postaje sve intenzivnije, pa je potrebno više pažnje posvetiti izboru hrane. Izbegavajte brze dijete i prekomernu konzumaciju prerađene hrane, rafinisanih šećera i zasićenih masti, jer povećavaju telesnu težinu, održavaju hroničnu upalu i pogoršavaju hronične bolesti. Preferirajte ishranu bogatu hranljivim materijama, voćem, povrćem, nemasnim proteinima i zdravim mastima. Vodite računa o adekvatnoj hidrataciji i razmislite o nutricionistu da prilagodi vašu ishranu vašim posebnim potrebama.

Nema aerobnog treninga

Kardio je od vitalnog značaja za održavanje dobrog zdravlja srca i pluća, kontrolu težine i smanjenje rizika od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i hipertenzija. Vežbe kao što su hodanje, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla u vašem fitnes programu mogu imati značajne koristi za opšte zdravlje.

Ravnodušnost prema signalima koje telo šalje

Gorka je spoznaja da telo stari i prestaje da ispunjava očekivanja koja imate, pogotovo kada je reč o kondiciji. Rešenje, međutim, nije u ignorisanju njegovih znakova upozorenja niti u naglašavanju istog. Kako stručnjak kaže, „važno je slušati svoje telo i u skladu sa tim prilagoditi intenzitet i rutinu treninga. Ako osećate da nešto nije u redu ili da vam izaziva nelagodu, konsultujte se sa zdravstvenim radnikom da biste izbegli dalje povrede."