DONATORSKA KONFERENCIJA ZA SRBIJU POCETKOM LETA

Sreda, 22.11.2000.

08:42

Izvor: B92

Default images

Podeli:

DONATORSKA KONFERENCIJA ZA SRBIJU POCETKOM LETA Smanjenje budzeta za Zapadni Balkan na 4,6 milijardi evra, dakle za celu milijardu, otvara dileme i oko raspodele tog novca. "Suma od 2,2 milijarde evra, koliko je bilo obecano Srbiji, bila je data na osnovu procena jugoslovenskih ekonomista iz grupe G17. Sada, kada imamo slobodan ulaz u Srbiju, i uz konsultacije s tim ekonomistima koji su sada i na vlasti, Evropska komisija sa Svetskom bankom odlucice koliko Srbiji treba za obnovu. Tada cemo sazvati donatorsku konferenciju za Srbiju, i to verovatno pocetkom sledeceg leta. Do tada cemo znati mnogo jasnije na cemu smo", odgovorio je Gunar Vigand, portparol evropskog komesara za spoljnu politiku, javlja Sense. "Tada cemo se mozda moci obratiti i Savetu ministara s mnogo cvrscim i utemeljenijim zahtevima za povecanje budzeta za Srbiju", dodao je Vigand ukazujuci da je "suma od 2, 2 milijarde evra za Srbiju bila je sacinjena u okviru preliminirane financijske konstrukcije za regiju koja je iznosila 5,5 milijardi evra". Medjutim, evropski komesar za budzet Mihaele Srajer ukazala je da ce uzimanje sredstava drugim zemljama u regiji iz ovako smanjenog budzeta stvoriti trvenja medju tim zemljama" i da je stoga apelovala na "drzave clanice EU da ne smanjuju budzet za Balkan, bas zbog osetljivosti tamosnje situacije i obaveze da se odrzi obecanje Srbiji." "Nismo uzeli sredstva ni jedne jedine zemlje na svetu, nego sredstva iz fonda za hitnu pomoc. Tek nakon godisnjih izvestaja moci cemo da vidimo koliko ce novca u koju zemlju otici. To sada ne mozemo znati", zakljucio je Vigand.

Smanjenje budzeta za Zapadni Balkan na 4,6 milijardi evra, dakle za celu milijardu, otvara dileme i oko raspodele tog novca. "Suma od 2,2 milijarde evra, koliko je bilo obecano Srbiji, bila je data na osnovu procena jugoslovenskih ekonomista iz grupe G17. Sada, kada imamo slobodan ulaz u Srbiju, i uz konsultacije s tim ekonomistima koji su sada i na vlasti, Evropska komisija sa Svetskom bankom odlucice koliko Srbiji treba za obnovu. Tada cemo sazvati donatorsku konferenciju za Srbiju, i to verovatno pocetkom sledeceg leta. Do tada cemo znati mnogo jasnije na cemu smo", odgovorio je Gunar Vigand, portparol evropskog komesara za spoljnu politiku, javlja Sense. "Tada cemo se mozda moci obratiti i Savetu ministara s mnogo cvrscim i utemeljenijim zahtevima za povecanje budzeta za Srbiju", dodao je Vigand ukazujuci da je "suma od 2, 2 milijarde evra za Srbiju bila je sacinjena u okviru preliminirane financijske konstrukcije za regiju koja je iznosila 5,5 milijardi evra". Medjutim, evropski komesar za budzet Mihaele Srajer ukazala je da ce uzimanje sredstava drugim zemljama u regiji iz ovako smanjenog budzeta stvoriti trvenja medju tim zemljama" i da je stoga apelovala na "drzave clanice EU da ne smanjuju budzet za Balkan, bas zbog osetljivosti tamosnje situacije i obaveze da se odrzi obecanje Srbiji." "Nismo uzeli sredstva ni jedne jedine zemlje na svetu, nego sredstva iz fonda za hitnu pomoc. Tek nakon godisnjih izvestaja moci cemo da vidimo koliko ce novca u koju zemlju otici. To sada ne mozemo znati", zakljucio je Vigand.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare