Roditeljstvo

Parovi koji žele da imaju decu treba da zaborave na ovo

Kada radite na bebi, briga za zdravlje obično je usmerena na žene, ali novo otkriće sugeriše da i muškarci treba da porade na nekim stvarima.

Subota, 05.10.2019.

15:17

Izvor: Super žena

Parovi koji žele da imaju decu treba da zaborave na ovo
Foto: Depositphotos/Artur Vertkhovetskiy

Podeli:

Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u Evropskom žurnalu preventive u kardiologiji, muškarci bi trebalo da se odreknu pića kako bi povećali šanse za začeće.

Naučnici su pregledali postojeća istraživanja o učincima alkohola koji su doveli do trudnoće. Otkrili su da postoji povezanost između urođenih srčanih mana deteta i navika kod očeva kada je reč o alkoholu pre začeća.

Muškarci koji su pili alkohol do tri meseca pre začeća povećali su šansu za razvoj urođenih srčanih bolesti za 44 odsto. Oni koji su pili pet do šest pića povećali su rizik za 52 odsto, piše Index.hr. Urođene srčane mane mogu promeniti način na koji krv cirkuliše kroz taj važan organ. Oštećenja mogu biti jednostavna, ali i složena i mogu da uzrokuju komplikacije opasne po život, pojasnili su stručnjaci iz klinike Mejo.

"Konzumiranje alkohola šteti zdravlju osobe koja to radi, ali i nerođenoj deci", kaže autorka istraživanja Džiabi Kuin i savetuje muškarcima da prestanu da piju alkohol šest meseci pre začeća, a ženama da izbegavaju alkohol godinu dana pre začeća, kao i u trudnoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare