Roditeljstvo

Procedura nakon rođenja deteta: Šta je potrebno da urade roditelji, a koje obaveze ima bolnica VIDEO

Šta je potrebno da uradite kako bi vaše dete bilo upisano u matičnu knjigu rođenih, imalo svoj jedinstveni matični broj i postalo građanin ove države? O tome je govorila vesna Škodrić, glavna medicinska sestra Odeljenja u GAK "Narodni front" za Prvu televiziju.

Četvrtak, 28.09.2023.

11:58

Izvor: superžena

Procedura nakon rođenja deteta: Šta je potrebno da urade roditelji, a koje obaveze ima bolnica VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

"Moja preporuka je da roditelji koriste usluge E-uprave Republike Srbije i u tom slučaju će sva procedura biti završena pre nego što majka deteta napusti stacionar", izjavila je gošća, te detaljnije obrazložila.

"Mi nismo matičari. Mi smo zdravstveni radnici koji radimo u službi prijave beba, konkretno E-prijave beba. Znači, što se tiče naših obaveza, mi smo uvek u obavezi da sve prijave rođenja, uredno popunjene, pošaljemo u jedinicu, u opštinu, da bi roditelji koji ne žele da iskoriste uslugu E-prijave beba, mogli da u direktnom kontaktu sa matičarom, što mi nazivamo stari način prijave, način na koji su verovatno vaši roditelji prijavili vas i dali vam lično ime, odredili adresu, odredili sve što je potrebno za vas. Znači, postoji stari način i postoji elektronska prijava beba. U elektronskoj prijavi beba osobe za koje sam rekla da rade, zdravstveni radnici i saradnici imaju kvalifikovane sertifikate, imaju edukaciju za to i obučeni su da rade na E-portalu. A roditelji su do sada toliko puno čuli već o mogućnostima koje daje naša država vezano za elektronsku prijavu, mogu da ih nađu na svim društvenim mrežama. Mi dajemo te informacije. Na sajtu naše klinike postoje sve informacije u vezi sa tim i mi radimo i subotom, zato što naše porodilje u ovoj ustanovi minimum provode 72 sata. Mi ne dolazimo da ih anketiramo, da uzimamo podatke, da popunjavamo u prvim satima nakon porođaja. Mi to radimo nekoliko sati ili sutradan nakon porođaja iz razloga da se odmore, da mogu da nam pokažu svoje dokumente i tako dalje", objasnila je Vesna Škodrić.

"Ono što je jako bitno je da roditelji moraju biti pripremljeni ako žele da urade prijavu beba, a to znači da su se već prethodno i dogovorili oko imena deteta, da su se dogovorili oko adrese na kojoj će dete biti prijavljeno kao mesto stanovanja, da su se dogovorili preko koga će dete biti osigurano. Kada je sve to tako, možemo da radimo elektronsku prijavu beba iz ustanove. Ako se roditelji odluče na, da kažemo, stari način, što bi možda pravilnije bilo reći, direktan kontakt sa matičarem u opštini, i to nije nikakav problem. Isto se zna koja su im dokumenta potrebna, mi im objasnimo. Potreban im je izvod iz matične knjige, njihova lična dokumenta, lična karta ako roditelji nisu venčani. Otac mora dati izjavu pred organom u opštini, tako da, eto, i to je ta procedura. A mi smo uvek na raspolaganju da sve objasnimo što je potrebno majkama vezano za to."

Opširnije pogledajte u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare