Roditeljstvo

Pet stvari koje deca nasleđuju isključivo od majke

Izgled deteta zavisi isključivo od genetike koju dete nasledi, te od toga zavisi da li će ličiti na majku ili na oca.

Četvrtak, 01.02.2024.

09:38

Izvor: yumama

Pet stvari koje deca nasleđuju isključivo od majke
Foto: Ground Picture/Shutterstock

Podeli:

Neke stvari mogu čak i da "preskoče" jednu generaciju, tako da beba nešto nasledi od bake ili deke – na primer, levorukost. S druge strane, neke manje očigledne stvari dete nasleđuje isključivo od majke, a evo o čemu je reč.

1. Metabolizam

Postoje dve vrste masnog tkiva u organizmu – braon i belo, od čega je ovo drugo prilično štetno. Belo masno tkivo doprinosi razvoju gojaznosti i brojnih bolesti, a dete ga nasleđuje od oca. Braon masno tkivo je, međutim, odgovorno za metabolizam i održavanje optimalne telesne težine, a dete ga nasleđuje isključivo od majke, piše wday.ru.

2. Raspoloženje i fokus na detalje

Ukoliko je majka imala prilično nizak nivo serotinina tokom života, i dete će najverovatnije imati isti problem. Inače, serotonin je hemijska supstanca u mozgu koja je odgovorna za dobro raspoloženje i sposobnost da se fokusiramo na detalje.

3. Starenje

Kako će dete stariti kada odraste, takođe zavisi od njegove majke. Naime, u načinu na koji starimo ulogu igra akumulirana šteta u mitohondrijskoj DNK i genima koji su u njoj kodirani. Dete već na rođenju nasleđuje to od majke, a a što više postoji mtDNK mutacija, ranije će se pojaviti seda kosa, bore na licu i drugi znaci starenja. Naravno, tome može da doprinese i šteta koja se akumulira tokom života, odnosno tu dakle dodatni uticaj imaju spoljašnji faktori.

4. Promene raspoloženja


Majka je takođe odgovorna i za emocionalno stanje deteta. Deo mozga koji se naziva kortikolimbički sistem, devojčice često nasleđuju od roditelja, dok sinovi to retko nasleđuju.

Ovaj deo mozga je odgovoran za emocionalnost, promene raspoloženje i predispoziciju za depresiju.

5. Pamćenje i podložnost Alchajmerovoj bolesti


Ranije su naučnici smatrali da nije jedan roditelj odgovoran za predispoziciju ka Alchajmerovoj bolesti, već da su to čitave generacije. Međutim, analizirajući porodične istorije, studija objavljena u časopisu Biological Psychiatry pokazala je da genetski rizik zavisi isključivo od majke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare