Fitnes i dijeta

Stručnjaci utvrdili: Ova namirnica topi masne naslage oko stomaka

Osim što štite od kardiovaskularnih bolesti i čuvaju zdravlje kože, pokazalo se da bademi tope i masne naslage oko stomaka…

Četvrtak, 26.04.2018.

17:40

Izvor: Super žena

Stručnjaci utvrdili: Ova namirnica topi masne naslage oko stomaka
Foto: Thinkstock

Podeli:

Sudeći prema najnovijem istraživanju, objavljenom u magazinu “Journal of the American Heart Association”, samo 30 grama badema dnevno umesto neke druge užine, bogate ugljenim hidratima, dovoljno je da smanjite masne naslage u predelu stomaka.

U eksperimentu je učestvovalo 48 osoba koje su podeljene u dve grupe. Tokom šest nedelja svi su bili na istoj dijeti koja se razlikovala samo u jednom – jedna grupa za užinu imala je 30 grama nesoljenih sirovih badema (253 kalorije) dok je druga grupa dobijala mafine od banane sa puterom (273 kalorije). Nakon dve nedelje pauze usledio je drugi deo eksperimenta – on je trajao još šest nedelja, s tim što su grupama sada dijete bile zamenjene.

Rezultati su pokazali da je dijeta koja je uključivala bademe znatno uticala na smanjenje nivoa holesterola u krvi učesnika, smanjujući time i rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, što je u neku ruku i bilo očekivano. Međutim, ono što je iznenadilo naučnike bilo je topljenje masnih naslaga na stomaku. Iako je težina ispitanika ostala relativno ista, njihov obim struka bio je smanjen.

“Bili smo vrlo uzbuđeni što je tako značajna promena usledila za tako kratak period. Verujem da su za to zaslužne omega-3 masne kiseline, a osim toga, bademi sadrže I brojne druge nutrijente poput vitamina E, vlakana, proteina, itd”, kaže Kler Beriman, vodeći naučnik istraživačkog tima.

Iako je tokom istraživanja korišćeno 30 grama, Beriman ističe da bi oni koji bademe svakodnevno jedu trebalo da se drže doze koja sadrži 160 kalorija. “Čak i polovina preporučene doze imaće blagotvorno dejstvo na vaš organizam”, tvrdi Beriman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare