Fitnes i dijeta

Šta da jedemo u srpskim kafanama, a da se ne gojimo

Mame nas kafane, bašte kafića, društvo, vino, specijaliteti... A kao dodatak tome, često nas muči i osećaj krivice da smo zaista neumereni kada je u pitanju hrana omiljenog restorana.

Sreda, 13.04.2022.

10:51

Izvor: Super žena, Marija Miæanoviæ

Šta da jedemo u srpskim kafanama, a da se ne gojimo
Foto: Zu KamilovShutterstock

Podeli:

Naravno, sa preterivanjem idu i kilogrami.

Iskreno, ko može tako lako da odoli teletini ispod sača, sarmi, mešanom mesu ili ćevapima sa lukom i kajmakom?

Zato smo pitali specijalistkinju nutricionistkinju dijetetičarku Tamaru Jerinić iz ordinacije Nutribalance kako i šta da jedemo u srpskim kafanama, a da se ne gojimo.

"Najsigurniji izbor je meso sa roštilja, samo umesto pomfrita kao prilog izaberite grilovano povrće. Takođe, ćevape tražite od čistog junećeg mesa, pojedite ih bez somuna i bez kajmaka", savetuje Tamara.

Takođe, ona je teletinu ispod sača navela kao super izbor: "To je odlično jelo i s obzirom da ćete uz nju dobiti malo krompira, naravno da ćete je jesti bez hleba. Pojedite slobodno i ono malo kajmaka što dodaju, a meso očistite od vidljivih masnoća ako ih ima, ali ne zaboravite svežu salatau ni uz ovaj ni uz ostale obroke", kaže stručnjakinja.

Što se tiče tradicionalnih srpskih jela, Tamara smatra da treba biti oprezan. "Jela u srpskim kafanama poput mućkalice ili gulaša nisu najadekvatnije pripremljena kako zbog izbora masnoća koje se koriste, tako izbog zaprški. Pažljivo izaberite prilog, isključite dodatno testo uz obrok, naručite porciju salate od svežeg povrća, a za piće izaberite vodu i slobodno pojedite svoje omiljeno jelo", objašnjava.

Ipak, ako i ponekad i dogodi da se skroz opustimo i ne povedemo račina, Tamara kaže da se nećemo ugojiti.

"Svakako, ako neki ovakav obrok pojedemo jednom u dve nedelje, a drugi obroci u toku dana su pravilno izbalansirani sigurno se nećemo ugojiti. Ono što bi treba da se trudite da izbegavate jeste pohovana, pržena hrana, kalorični dodaci i sosevi. A cilj je znati uživati u hrani i vraćati se uvek lako dobrim navikama", zaključila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.