Fitnes i dijeta

Dukan dijeta je opsesija slavnih: Džej Lo se prepolovila nakon nje, a jede sve živo

Šta je Dukan dijeta, koja su njena pravila, da li je teško držati je i šta stručnjaci misle o takvom načinu ishrane?

Ponedeljak, 20.11.2023.

10:44

Izvor: Glossy/Tamara Sorak Rankoviæ

Dukan dijeta je opsesija slavnih: Džej Lo se prepolovila nakon nje, a jede sve živo
Foto: Profimedia

Podeli:

Dukan dijeta jedna je od najpopularnijih proteklih godina, a ni poznate ličnosti joj nisu odolele, pa mnoge poznate dame tvrde da je takav način ishrane zaslužan za njihov atraktivan izgled.

Poznato je da ovaj režim ishrane omiljeni brazilskoj manekenki Žizel Bundšen kada želi da smrša, kao i da joj je dugo bila odana Dženifer Lopez, koja je navodno uz Dukan dijetu smršala nakon rođenja blizanaca Maksa i Eme, a obe ih je namamio isti slogan – "Jedite šta želite i trajno smršajte".

Najpoznatija obožavateljka Dukan dijete svakako je princeza od Velsa Kejt Midlton, koja, tvrde upućeni, uz nju održava istu telesnu težinu već godinama, uprkos tome što je na svet donela troje dece. Navodno je Kejt velika ljubiteljka ovsenih pahuljica za doručak, koje su veoma važne u Dukanovoj dijeti.

Šta je Dukan dijeta?

Ovaj način ishrane osmislio je francuski nutricionista doktor Pjer Dukan tokom 70-ih godina prošlog veka, a uglavnom se navodi da je u pitanju režim za "brz i trajan gubitak kilograma bez gladovanja".

Koja su pravila Dukan dijete?

Dijeta Pjera Dukana sastoji se od četiri programa ishrane koji se drže jedan za drugim i u potpunosti se razlikuju.

Na samom početku se mršavi naglo, a potom slede režimi ishrane koji sprečavaju da se izgubljeni kilogrami vrate. U pitanju je visokoproteinska ishrana s malo ugljenih hidrata, u kojoj se preporučuje povećan unos tečnosti i bilo kakva fizička aktivnost, u tajanju od makar 20 minuta dnevno.

Foto: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Četiri faze Dukanove dijete

1. faza, faza napada (1-7 dana)

Dijetu započinjete konzumiranjem neograničenih nemasnih proteina i jedne i po kašike ovsenih pahuljica dnevno.

Jedu se proteini životiljskog i biljnog porekla, uključujući meso, ribu, mleko i mlečne proizvode, jaja, iznutrice, ovsene pahuljice...

2. faza, faza plovidbe (1-12 meseci)

Proteinima se dodaje povrće, a preporučuje se da se nemasni proteini jednog dana zamene posnim proteinima, a drugog povrćem bez skroba, kao i da se svakog dana jedu po dve kašike ovsenih pahuljica.

Ona traje duže od prve faze, nastavlja sagorevanje masti i dovodi do željene težine.

Jede se sve što je dozvoljeno u prvoj fazi, s tim što se uvodi određena vrsta povrća (sirovog i kuvanog) bez ograničenja u količini i vremenu konzumiranja. To su paradajz, krastavce, rotkve, spanać, luk, mahunarke, pečurke, zelje, šargarepa, celer, patlidžan, blitva, sve vrste zelenih salata, tikvice... Zabranjeni su krompir, kukuruz, grašak, bob, pasulj i sočivo.

3. faza, faza konsolidacije (5 dana za svakih 500 g izgubljenih u fazama 1 i 2)

Neograničeno se jedu nemasni proteini i povrće, malo ugljenih hidrata i masti, s tim što se nemasni proteini jedu samo jedan dan nedeljno, a 2,5 kašike ovsenih pahuljica svaki dan.

Ovo je tranzicija ka konačno stabilizaciji telesne težine, nakon što je cilj već postignut, ali se nastavlja s režimom da se kilogrami ne bi vratili.

Namirnicama koje se već jedu dodaju se voće, nagradni obroci i jedan čisto proteinski dan, kao i dve porcije skrobnih proizvoda nedeljno, uključujući testeninu, pirinač, sočivo, krompir).

4. faza ― faza stabilizacije (neograničeno)

I dalje je samo jedan dan u nedelji čisto proteinski, a prate se smernice iz faze konsolidacije, uz nešto opuštenije pridržavanje pravila sve dok je težina stabilna. Ovsene pahuljice s epovećavaju na 3 kašike dnevno.

Osoba koja se pridržava dijete do ove faze već je usvojila zdrave navike i preporučuje joj se svakodnevno konzumiranje tri supene kašike zobenih mekinja, koje smanjuju apetit i produžavaju osećaj sitosti.

Sve četiri faze su jednako važne i nijedna ne sme da se preskoči.

Foto: Foxys Forest Manufacture/Shutterstock

Da li je Dukan dijeta bezbedna?

Britanska asocijacija dijetetičara pre desetak godina ju je uvrstila u listu pet "pomodnih dijeta" koje bi trebalo izbegavati, ocenjujući je kao opasnu, a mišjlenja o njoj su svakako podeljenja.

Još uvek nema dovoljno naučnih istraživanja o delotvornosti i bezbednosti Dukanove dijete, ali joj medicinska platforma Healthline na osnovu dostupnih podataka daje ocenu 1,63 od 5.

U istaživanju čiji su nalazi objavljeni 2015. u medicinskom magazinu Annals of the National Institute of Hygiene učestvovale su Poljakinje koje su pratile Dukanovu dijetu i jele oko 1.000 kalorija i 100 g proteina dnevno. Izgubile su prosečno 15 kg za 8-10 nedelja, navodi se u studiji, ali je važno napomenuti da je 1.000 kalorija malo za većinu žena i da najnovije smernice preporučuju najmanje 1.600 kalorija za dan odraslim osobama da bi bile zdrave.

Naglasak Dukan dijete na obroke s visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata može doprineti njenoj efikasnosti jer istraživanja pokazuju da su takvi obrasci korisni za kratkoročni gubitak težine.

Međutim, Dukanova ishrana se razlikuje od drugih sličnih dijeta u kojima se naglašava potreba za proteinima jer ima i vrlo malo masti i ugljenih hidrata, pa s njom treba biti vrlo oprezan i ni slučajno se ne upuštati u takav sistem mršavljenja bez konsultacije s lekarom. Naravno, ni slučajno ne unosite samo 1.000 kalorija dnevno jer ishrana na taj način neće biti ni uravnotežena ni raznovrsna, a to su glavni preduslovi za zdravo mršavljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.