Fitnes i dijeta

Fitnes instruktor otkriva: Ovo je najbolji trening za žene koje žele da smršaju

Pitali smo našeg fitnes instruktora Milana Zarića koji je najbolji vid treninga za dame koje žele da oslabe. Trčanje, aerobik, teretana? Evo šta on kaže...

Sreda, 31.10.2018.

09:31

Izvor: Milan Zariæ/ Super žena

Fitnes instruktor otkriva: Ovo je najbolji trening za žene koje žele da smršaju
foto: Thinkstock

Podeli:

Postoji jedno vrlo važno pravilo u fitnesu koje kaže, ishrana ti definiše cilj, a trening, put kojim ćeš ići do cilja. Od početka studija pa do danas sam se sreo sa dosta slučajeva gde ljudi misle da trening može sve, a da ishrana nije toliko bitna, što je naravno velika zabluda. Odgovor je kratak i jasan, pravi i jedini put ka lepom i zdravom telu je trening + ishrana.

Rekreacija za devojke koja je najviše zastupljena kod nas je svakako aerobik, trčanje i trening u teretani. Svaki od ovih vidova rekreacije ima svoje sledbenike i razlog zašto je izbor baš taj. Ono što je isto za sve njih je ishrana, šta god da radite ako imate cilj da smršate kalorijski unos mora biti adekvatan.

1. Aerobik- možemo ga definisati kao fizičku aktivnost srednjeg intenziteta sa aerobnim karakterom, što znači da se vežbanje odvija u određenoj zoni u kojoj se energija oslobađa uz prisustvo kiseonika. Na prvi pogled je to idealna zona opterećenja jer ste u zoni sagorevanja masti, ali ako sagledate malo bolje primetićete da aerobik ima mnogo slabih tačaka koje se jednostavno ne mogu popraviti. Jedan od glavnih problema je nedovoljna prilagođenost svakom pojedincu u grupi, dok je drugi problem određeni limit koji se može postići, za nešto više potrebno je promeniti način treniranja. Istraživači i treneri se slažu da aerobik u trajanju od 60 minuta sagori oko 400 kalorija

2. Trčanje- je po definiciji osnovni vid pokreta koji omogućava ljudima brže kretanje. Postoji nekoliko modela treninga trčanja kod rekreativaca, pomenućemo 2 koja se najviše praktikuju kod nas.

  • Dugotrajno kontinuirano trčanje, aktivnost gde je puls ispod granice anaerobnog praga odnosno ispod 170 otkucaja u minuti, siguran ali i najlošiji način za smanjenje masnog tkiva. Nakon dvadesetak minuta bićete sigurno u zoni sagorevanja masti, ali će ta potrošnja biti znatno manja uz veću potrošnju vremena u odnosu na druge tipove trčanja.
  • HIIT trening, verovatno i najpopularniji kod nas, to je zapravo intervalni trening koji sadrži niz kratkotrajnih intenzivnih odnosno brzih istrčavanja nakon kojih obavezno slede periodi aktivnog odmora odnosno ili hodanje ili sporije trčanje. Studija koja je objavljena 2015. godine kaže da 30 minuta intervalnog HIIT treninga koji se dobro dozira može zameniti 2,5 sata trčanja kontinuiranom brzinom, u obzir je uzeta potrošnja masti, post trenažni efekat i ubrzanje metabolizma ispitanika.


U svakom slučaju trčanje povoljno utiče na niz parametara tela i može sa uspehom praktikovati kod programa redukcije telesne mase i određeno kondicioniranje.

3. Trening u teretani je po mom mišljenju idealan izbor za devojke koje žele da smršaju ili povećaju tonus svojih mišića.

Razlozi su:
  • Mogućnost individualnog pristupa svakom vežbaču,
  • Pisanje adekvatnog programa vežbanja uvažavajući trenutno stanje kako zdravstveno tako i fizičko,
  • Kombinovanje više načina rada i trening u više zona opterećenja.


Ako je intenzitet rada srednji ili visok, treningom u teretani u kombinaciji sa kardio treningom možete potrošiti i do 1500 kalorija za 60 do 90 minuta, što je vreme potrebno da provedete u teretani ako imate za cilj mršavljenje. Kao i kod svakog načina vežbanja i ovde je ishrana bitan faktor od kog u visokom procentu zavisi uspeh.

Milan Zarić,
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare