Fitnes i dijeta

Korak po korak do kondicije

Sa niskom temperaturom pada i motivacija za vežbanjem. Mnogi su u prethodnom periodu šetnju ili trčanje zamenili toplim domom uz po neku grickalicu. Sada svi žele ubrzano da se vrate u staru formu.

Utorak, 24.05.2022.

09:13

Izvor: RTS

Korak po korak do kondicije
Foto: Rido/Shutterstock

Podeli:

"Za sve one koji su bili neaktivni tokom zime ili oni koji tek sada prvi put pokušavaju da uđu u formu je rizično da ta fizička aktivnost bude visokog intenziteta. Svakako bi trebalo krenuti polako, najpre da bi se izbegle povrede, ali i da bi se održala motivacija", kaže Jovana Todorović sa Instituta za socijalnu medicinu, Medicinskog fakulteta u Beogradu

Prema njenim rečima, glavno je da se krene polako i postepeno povećava intenzitet i dužina treninga.

U svemu tome veliku ulogu igra i ishrana, koja može da pomogne i u gubitku težine, ali i održavanju dobre forme.

"Kao i što ne treba previše intenzivno početi sa vežbanjem, tako i sa dijetama ili promenom ishrane ne treba ići od početka previše strogo, jer se najčešće gubi motivacija i dolazi do jo-jo efekta“, kaže specijalistkinja ishrane dr Veroslava Stanković.

Posebno je lako napraviti zdravu, hranljivu i ukusnu ishranu tokom proleća i leta kada su na raspolaganju sveže namirnice u prodavnicama i pijacama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare