Iz muškog ugla

Zašto muškarci ne mogu da kažu "ne" čak i kad im nije do seksa

Džesi Ford, doktorantkinja sociologije na Univerzitetu u Njujorku, sprovela je studiju koja je pokazala da mladi muškarci često pristaju na seksualne odnose, iako, u datom trenutku, ne žele da ih imaju.

Subota, 21.01.2023.

09:34

Autor: J.V.

Zašto muškarci ne mogu da kažu
Foto: VGstockstudio/Shutterstock

Podeli:

Intervju sa 39 studenata otkrio je zanimljive razloge.

Osam muškaraca istaklo je da su imali seks u pijanom stanju, a ostali su naveli: da nisu osetili povezanost, da su bili umorni, da nisu imali kondom, da su želeli drugu vrstu fizičkog kontakta, da će ih žena smatrati manje muževnim i privlačnim.

"Nisam želeo da se nađem u toj poziciji jer je seks za mene tada i dalje bio neka vrsta emocionalne stvari. S druge strane, nisam želeo da ispadnem čudan", navodi jedan od brucoša koji je imao neželjeni seks.

"Pomislio sam na to da bi ta devojka verovatno kasnije prenela celu priču svojim prijateljicama. Bio je tu i nesvestan pritisak koji nam okolina nameće – da bi momci trebalo da uživaju u seksu u svakoj situaciji", objasnio je mladić.

Takođe, odgovori muškaraca su pokazali širok spektar predrasuda zbog kojih nisu mogli da kažu ne, a to su: strah od sopstvenog sramoćenja ili uvrede partnera, strah da partnerka ne pomisli da su nezreli, pritisak da seks mora da se desi po svaku cenu, i svest o tome da bi seks uvek trebalo da bude prijatno iskustvo.

Muškarci se najviše plaše činjenice da će ih okolina ismevati ukoliko odbiju ženu, te da će dobiti nadimke "devica", "idiot", "gej".

"Kada vam devojka priđe, pomislite ‘U redu, prihvatiću pruženu priliku’ jer se to skoro nikad ne dešava. Veliki broj ljudi iz tog razloga pristane na seks, iako nema stvarnu želju za tim", istakao je drugi ispitanik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.