Iz muškog ugla

Zašto muškarce privlače žene sa figurom peščanog sata?

Kada razmišljate o tome šta je to što vas privlači kod suprotnog pola, možda baš i ne znate pravi odgovor u trenutku. Da li je to osmeh, ličnost, figura?

Subota, 06.05.2023.

13:47

Izvor: Index.hr.

Zašto muškarce privlače žene sa figurom peščanog sata?
Foto: Profimedia

Podeli:

Nauka kaže da većinu muškaraca najpre privuče figura peščanog sata. Studija objavljena u časopisu Evolution and Human Behavior tvrdi da muškarci smatraju da žene s određenim odnosom između struka i bokova, odnosno s figurom peščanog sata, imaju najatraktivnija tela.

A možda sada i znaju zašto je to tako. Tvrde da je u muškoj prirodi da preferiraju ovaj tip tela jer je figura peščanog sata znak da je žena mlada, da još nije bila trudna i da ima "ključne reproduktivne resurse".

"Budući da evolucija u potpunosti zavisi od individualnog uspeha u reprodukciji, sve što ima veze s reprodukcijom, kao što je odabir partnera, treba da bude optimizovano prirodnom selekcijom", objašnjava Vilijam D. Lasek, autor studije i istraživač na Odseku za antropologiju Univerziteta Kalifornije u Santa Barbari.

U svrhu ovog istraživanja naučnici su proučili podatke više od 12.000 učesnika prikupljene u dva američka istraživanja o zdravlju i ishrani. Otkrili su da je nizak odnos struka i bokova, osim što je znak polne zrelosti, takođe snažno povezan s višim nivoima dokozaheksaenske kiseline (DHA), nutrijenta ključnog tokom trudnoće i dojenja.

"Poslednjih 30 godina smatralo se da muškarci traže znakove zdravlja i plodnosti, ali mi smo pokazali da vrlo mali obim struka i nizak indeks telesne mase, koji se povezuju s privlačnošću kod dobro uhranjenih žena, ne ukazuju na bolje zdravlje ili plodnost", zaključio je Lasek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.