Lepota žene

Kako dugotrajni boravak u zatvorenom prostoru utiče na vašu kožu?

Sa pojavom prvih toplijih dana i dolaskom letnje sezone bombarduju vas uputstvima kako da sačuvate kožu od štetnih sunčevih zraka. Sakrijte lice ispod velikog slamnatog šešira i sunčanih naočara i ne zaboravite da se obilno namažete kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

Nedelja, 29.03.2020.

11:49

Izvor: index.hr, Super žena

Kako dugotrajni boravak u zatvorenom prostoru utiče na vašu kožu?
Foto: Depositphotos/ g_studio

Podeli:

Ali, šta kada većinu dana, pa čak i nedelja, provodite unutar četiri zida? Kako se to odražava na vašu kožu?

Da li su atmosferski neprijatelji poput UVA i UVB zraka još uvek u igri ili sada treba da vas brinu neke druge stvari?

Kako bi odgovorio na ta pitanja, Harpers Bazar je razgovarao sa doktorkom Mišel Skvajr i direktorkom klinike Skin edukejšn et Dermalogika, Emom Hobson.

Manje izlaganja suncu najčešće znači dobre stvari

Ako maštate o letovanju i strahujete od toga da ove godine možda nećete moći da se izležavate na omiljenoj plaži, znajte da boravak u kući ima i pozitivne posledice na vašu kožu. Oslanjajući se na studiju iz 2015. godine, Skvajrova tvrdi da izbegavanje sunčeve svetlosti može da poboljša pigmentaciju i da smanji vidljivost bora, ali i spreči buduća oštećenja kože.

Jedine osobe koje mogu da pretrpe štetu zbog nedostatka izlaganja suncu su one sa psorijazom.

"Osobe sa psorijazom imaju korist od izlaganja suncu pa na njih može da utiče duži boravak u zatvorenom prostoru", objašnjava Skvajrova.

"Dobijanje prave doze sunčeve svetlosti je najvažnije pa bi trebalo da potražite savet svog dermatologa", dodala je.

Dobijajte vitamin D u dozama

Kratka šetnja na društvenoj distanci rano ujutru ili kasno uveče nije samo sjajan način samolečenja u ovim neobičnim vremenima već će osigurati da svojoj koži date dozu vitamina D.

"Vaša koža treba da bude izložena UVB svetlu (5-10 minuta dnevno) da bi stvorila vitamin D, neophodan za zdravlje kostiju i mišića", tvrdi doktorka Skvajr.

"Budući da je UVB zračenje gotovo potpuno blokirano staklom, brza šetnja dvorištem ili uživanje u suncu na terasi rano ujutru i kasno popodne dovoljni su za zadovoljenje vaših UVB potreba", dodala je.

Ali, vrlo je malo verovatno da ćete razviti nedostatak vitamina D, iako Hobson kaže da, ako ste posebno zabrinuti, možete razgovarati sa svojim lekarom o uzimanju dodatka vitaminu D.

Budite svesni plave svetlosti

Iako UVB zračenje može da blokira staklo, postoje i drugi štetni oblici svetlosti od kojih kožu treba zaštititi.

"Ako radite kod kuće uz ekran računara ili pored prozora, ne zaboravite da nanesete kremu faktora 30-50, kako biste zaštitili kožu od plave svetlosti i UVA zraka koji i dalje mogu probiti kroz staklo", savetuje Hobsonova.

Takođe, na svom računaru postavke prebacite na žuto svetlo, a obe ove doktorke se slažu da je važno da ne odustanete od jutarnje i večernje rutine nege kože.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare