Lepota žene

Stručnjaci upozoravaju: Nedovoljno pranja može dovesti do opadanja kose

Nedovoljno pranje kose može dovesti do seboreičnog dermatitisa - vrlo neprijatne vrste peruti koja može da rezultira crvenilom i svrabom temena, masnim, žutim ljuspama i naposletku gubitkom kose.

Utorak, 21.11.2023.

14:34

Izvor: Veèernji.hr

Stručnjaci upozoravaju: Nedovoljno pranja može dovesti do opadanja kose
Foto: Pormezz/Shutterstock

Podeli:

Iako je Tiktok trenutno preplavljen trendom odlaganja pranja kose što je duže moguće, zasnovanom na ideji da neki sastojci šampona mogu da oštete kosu, pa je neki ne peru čak 30 dana i tvrde da ova metoda rezultira zdravijom, odnosno manje masnom dlakom, profesionalni stručnjak za kosu upozorava da nedovoljno pranje kose može dovesti do štetnih efekata, uključujući opadanje kose.

"Šamponiranje kose ključno je za održavanje kose i temena čistima. Uklanja masnoću, perut, prljavštinu, štetne mikroorganizme i ostatke proizvoda za negu kose koji mogu da izazovu iritaciju temena i ostave kosu bez sjaja, zapetljanu i poput slame", kaže Kejt Holden.

Kejt je priznala da pranje kose zaista može da rezultira lomljenjem, dok bi odabir pogrešnog šampona za vaš tip kose mogao da ogoli ili preoptereti vaše vlasi. Međutim, potrebna je fina ravnoteža i obraćanje više pažnje na proizvode koje koristite, a ne potpuno preskakanje pranja kose, prenosi "Miror" (Mirror).

Nedovoljno pranje kose može dovesti do seboreičnog dermatitisa, navodi Kejt i objašnjava: 'Perut i seboreični dermatitis uglavnom uzrokuju gljivice koje žive na temenu, hrane se uljima i proizvode kiselinu zvanu oleinska kiselina. Oko 50 posto odraslih osoba osetljivo je na oleinsku kiselinu, pa kada gljivice proizvode ove kiseline, vaše teme reaguje nadraženošću, svrabom i proizvodnjom više ćelija kože kako bi se pokušalo zaštititi".

Upozorila je: "Seboreični dermatitis i upale na temenu mogu da uzrokuju vrstu gubitka kose koja se naziva telogeni efluvij, što uzrokuje pojačano opadanje kose na celom temenu". Imajući to na umu, Kejt upozorava da obavezno operete svoju kosu šamponom barem jednom nedeljno kako biste osigurali optimalno teme i zdravlje te bujnu kosu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare