Spremite se za "crni petak": Ovo treba da znate pre nego što krenete u lov na sniženja

Ako planirate da provedete ovaj vikend dežurajući dok sat ne otkuca ponoć kako biste bili prvi kupci u digitalnim prodavnicama, niste jedini.

Sreda, 27.11.2019.

13:21

Izvor: Super žena

Spremite se za
Foto: Depositphotos/VitalikRadko

Podeli:

Poslednji petak u novembru rezervisan je za sve ljubitelje šopinga, a poznat je pod nazivom "blek frajdej". Reč je o danu obeleženom velikim popustima kako u digitalnim trgovinama, tako i u onim fizičkim. Njegovu popularnost potvrđuju i podaci koji pokazuju kako je "Black Friday" 2018. godine bio najprofitabilniji dan za trgovce širom sveta, a samo među američkim trgovcima ostvaren je prihod od neverovatnih 7,9 milijardi dolara. Očekuje se kako će ove godine i taj rekord biti srušen.

Iako se mnogi raduju navodno senzacionalnim popustima koji ih očekuju, trgovci imaju mnoge trikove i tajne za koje se nadaju da ih vi nikada nećete otkriti. Evo o čemu je reč.

Te ekskluzivne promocije i nisu baš tako ekskluzivne

Ako vidite da su određene ponude ekskluzivne ili da je reč o ograničenim količinama, ne verujte odmah u to. Zahvaljujući ovim terminima kupci imaju tendenciju da kupuju stvari koje im u stvari i nisu potrebne samo zato što se plaše da će im izmaći spektakularna ponuda.

Nateraće vas da potrošite više novca kako biste "što više uštedeli"

Naime, mnogi trgovci nude dodatne popuste za kupovinu više artikala. Ali ovo je samo još jedan od psiholoških mamaca koji vas teraju da trošite što više novca.

Proizvodi se ne prodaju toliko brzo kao što mislite

Iako vam se čini da će sve ono što planirate da kupite nestati bez traga dok stignete do radnje, ne brinite. Trgovci većinom imaju dodatne zalihe na skladištu, a i nisu svi došli da kupe samo ono što vama treba.

Nakit će biti jeftiniji nekoliko nedelja nakon "crnog petka"

Prema rezultatima istraživanja, najviše nakita se prodaje u periodu pre božićnih i novogodišnjih praznika, a prodaja drastično pada u januaru. Upravo zato zlatari i drugi trgovci nakitom najbolje popuste čuvaju za početak sledeće godine.

Iz godine u godinu plaćate istu cenu

Ako mislite kako su iz godine u godinu ponude sve bolje - varate se. Naime, prema istraživanju koje je "Nerd volet" sproveo 2014. godine, pokazalo se kako je čak 93 odsto trgovina tokom "crnog petka" svake godine imalo iste cene za pojedine proizvode, prenosi Indeks. Drugim rečima, ako kupujete stvari koje vam nisu trenutno potrebne nego ćete ih koristiti tek u budućnosti, slobodno pričekajte nove akcije.

Najveći popusti rezervisani su za nepopularne proizvode

Jednostavno je - ovo je trgovcima prilika da prodaju ono što nije uspelo da se proda tokom godine.

Ako plaćate gotovinom, potrošićete manje

Tokom ove šoping ludnice najsigurnije je karticu ostaviti kod kuće. Ako uz sebe budete imali samo određenu količinu gotovine, sasvim sigurno nećete moći da potrošite više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.