Planirate štikle večeras? Uz ove savete plesaćete u potpeticama sve vreme

Doček Nove godine prilika je da se doteramo i svečano obučemo, a za mnoge od nas to znači obuti one neverovatno neudobne cipele jer jednostavno izgledaju toliko dobro.

Subota, 31.12.2022.

12:32

Izvor: Metro.co.uk

Planirate štikle večeras? Uz ove savete plesaćete u potpeticama sve vreme
Foto: ORION PRODUCTION/shutterstock

Podeli:

Ali svaki put je ista priča: prođe pola večeri i i potpetice se skinu. I suočimo se s tim da se te štikle ne vraćaju na vaše noge. Dakle, što možete učiniti kako biste osigurali da te cipele ostanu na nogama celu noć i, što je još važnije, pružiti svojim nogama odmor?

Ema Mekonahi, ortoped na Kraljevskom koledžu za podijatriju, za Metro je otkrila najbolje savete kako da izbegnete bolna stopala kada nosite potpetice.

Izbegavajte izlaganje stopala nižim temperaturama

Niske temperature nas neće sprečiti da se doteramo za noćni provod u gradu. Ali kada je reč o odabiru obuće za ove prilike, najbolje je razmisliti o štiklama sa zatvorenom petom ili čak čizmama s petom.

Najbolje je izbegavati izlaganje stopala vremenskim nepogodama po hladnijem vremenu, vidimo nebrojene slučajeve smrzavanja zimi kada stopala nisu bila ugrejana. Povećan pritisak na vrh stopala nošenjem cipela s tankim platformom i petom može da rezultira bolnim modricama na mekom tkivu i na vrhovima stopala, što je mnogo gore kada su stopala hladna.

Idealna visina pete je oko 2 cm

Blok potpetice nisu samo u trendu, već se preporučuju za zdrava stopala. Dugoročno, ne preporučuje se nošenje potpetica viših od 2 cm jer viša potpetica može da uzrokuje probleme vašim stopalima. Izbegavajte stileto potpetice jer to povećava nestabilnost i stopalo će vam se više klimati. Ako nosite petu, odaberite blok ili wedge stil, a idealno bi bilo na onu koja ima način da ostanete na stopalu, poput kaišića oko zgloba ili sredine stopala.

Počnite od potpetica

Iako bi moglo da zvuči neobično sastaviti autfit oko cipela, Ema savetuje da se odlučite za par štikli za koje znate da će vam biti udobno duže vreme. A ako imate pravi par, to ne znači da morate žrtvovati svoj stil. Ema kaže da bi ovaj metod mogao da spreči situaciju da završite bosi na zabavi, ili na ulici.

Topla voda

Ako su vam se napravili žuljevi na stopalima koje traju do sledećeg jutra, postoji način da ublažite bol. Za kućnu varijantu lečenja, Ema savetuje brzu kupku za stopala sa soli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare