Uređenje doma

Ne želite da radite prekovremeno? Vešto izbegnite "minsko polje"

Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka očekivanja kompanije i nadređenih su najveći izvor stresa današnjice. Pročitajte kako da izbegnete nametanja koja ne spadaju u vaš opis posla ili još gore, nisu plaćena...ali i da izbegnete situaciju da zbog toga ipsadnete nevaspitani, nezahvalni i eventualno pred otkazom.

Sreda, 14.03.2018.

15:37

Izvor: B92

Ne želite da radite prekovremeno? Vešto izbegnite
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Ne dozvolite da vas uvuku u "da" mašinu

Kada jednom kažete "da", videćete kako će malo-malo neko baciti fasciklu na vaš sto. Nemojte biti naivni i izbegavajte pretrpavanje poslom i izlaženje svima u susret.

Predložite altrenative

Ukoliko je vaš kolega na bolovanju a posao ima rok izvršenja, predložite direktoru da vam dodeli drugog kolegu i tako pomogne. Ovo je fin način da kažete "ne" tolikoj količini posla i prekovremenom radu.

Merite vrednost posla

Ako ste uočili da vam dodatni posao neće pomoći da naučite ništa novo ili zaradite dodatni novac onda zaista otvoreno recite "ne". Nema poente da trošite dragoceno vreme na ovakve stvari.

Zauzmite se za sebe

Mnogo je više pritisaka sa svih strana. Kada primetite da ste pod takvim stresom da i vaše lično vreme za odmor ili druženje sa porodicom i prijateljima pati, ustanite i zauzmite se za sebe.

Proverite raspored

Čak i kada vam ponude novac za prekovremeni rad, razmislite bolje koje ćete obaveze morati da odložite, kao i da li ćete to psihički i fizički moći da izdržite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare