Uređenje doma

Kako savršeno skuvati testeninu

Formula za dobro skuvane testenine je vrlo jednostavna - voda, testenina, malo soli i to je to. Ali koliko puta vam se dogodilo da špagete ili makarone budu zalepljene za šerpu, prekuvane ili nedovoljno skuvane

Utorak, 28.09.2021.

08:00

Izvor: Super žena

Kako savršeno skuvati testeninu
Foto: shutterstock/ PH888

Podeli:

Mnogi greše u načinu kuvanja testenina, a da se to ne bi dogodilo, pročitajte šta savetuju stručnjaci sa portala "Greatist".

Koristite veliki lonac

Pastu uvek kuvajte u dubljem loncu - testenine će imati dovoljno mesta da se "kreću", pa se neće tek tako lepiti jedna za drugu.

Napunite lonac sa puno vode


Kao što je navedeno da je za pripremu testenina potreban lonac, tako je potrebno i dosta vode. Ako ste gladni, evo saveta kako bi voda brže proključala. Stavite poklopac na lonac, ali ga držite delimično otkrivenim da biste čuli kada voda počne da ključa i tek tada stavite špagete.

Posolite vodu


Posolite vodu i to stavite slobodno jednu kašičicu. Na ovom portalu navode da se na 6 litara vode mogu koristiti 2 kašičice soli, jer voda u kojoj kuvate špagete ili druge testenite treba da bude slana, a ne samo posoljena.

Testenina se uvek stavlja u vodu koja je proključala


Nemojte da vas glad ili nedostatak vremena natera da ubacite testeninu u vodu koja nije proključala.

Mešajte

Kada ste ubacili pastu u vodu koja ključe, s vremena na vreme je promešajte. Na taj način sprečićete da se testenina zalepi i koristite varljaču jer sa njom sigurno nećete oštetiti dno.

Probojate pastu dve minute pre nego što je spremna

Pročitajte na pakovanju vreme kuvanja. Verovatno ste prometili da na pakovanjima piše raspon "kuvajte od 6 do 8 minuta", zato probajte ranije testeninu, jer postoje velike verovatnoće da će biti gotova pre osam minuta koliko piše na pakovanju.

Tek oceđenu testeninu nikad nemojte ispirati vodom

Voda u kojoj se testenina kuvala sadrži skrob i doprinosi ukusu. Testeninu samo procedite i pomešajte sa sosom. Ukoliko pripremate neku vrstu salate sa testeninom ostavite da se ohladi postepeno, a da se ne bi slepila tek kuvanu je prelijte sa malo ulja.

Testenina "al dente" dolazi od italjanskog izraza koji u prevodu znači "prema zubu"; opisuje testeninu ili povrće koje je kuvano da pod zubima zadrži čvrstoću i kompaktnost. "Al dente" testenina nije previše mekana i smatra se "onom pravom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare