Uređenje doma

Nemate klimatizaciju? Ovi trikovi će vam pomoći da rashladite kuću

Zbog letnjih vrućina mnogi od nas posežu za daljinskim za klima-uređaj i spuštamo temperaturu u kući na maksimalno dozvoljenu.

Sreda, 29.06.2022.

09:09

Izvor: 24sata.hr

Nemate klimatizaciju? Ovi trikovi će vam pomoći da rashladite kuću
Foto: fizkes/Shutterstock

Podeli:

Visoke temperature ugrejaće prostorije u kući ili stanu, a za rashlađivanje vam nije potreban klima-uređaj, već samo nekoliko prirodnih rešenja.

Na sreću, postoji mnogo drugih načina da se rashladi vruća soba bez skupe opreme, a ovo su najbolji načini za isprobavanje.

Dugo i toplo leto je pred nama, pa će onima koji kod kuće nemaju klimu ili jednostavno žele da uštede na električnoj energiji ovi saveti dobro doći.

Napravite promaju

Neka vazduh ulazi s jedne strane, a izlazi s druge; jednostavno otvorite prozore na suprotnim stranama doma, a ako su vam sobe sa iste strane, za isti učinak možete otvoriti ulazna vrata.

Smanjite upotrebu električnih uređaja

Mnogi električni uređaji kao što su televizori i punjači uz to što troše energiju proizvode i toplotu. Kako biste to izbegli, preporučuje se isključivanje uređaja kada se ne koriste. Ako morate da operete veš, trebalo bi da izbegavate uključivanje našine za sušenje, već iskoristite lepo vreme kako biste osušili svoju odeću napolju.

Zamračite

Trebalo bi da steknete naviku navlačenja zavesa i spuštanja roletni tokom dana kada je najtoplije, kako biste izbegli prodor sunčeve svetlosti. Uz to širom otvorite prozore kako biste omogućili da uđe povetarac bez dodatne toplote. Ako su prozori u nekim sobama izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, postavite tamne ili neprozirne zavese ili roletne, kako biste sprečili da sunce pregreje sobu.

Ako možete, kuvajte napolju

Rashlađivanje vruće kuhinje teže je ako se u njoj stalno kuva. Ploče za kuvanje, rerne i kuvala za vodu proizvode mnogo toplote pa se preporučuje, ako ste u mogućnosti, da kuvate češće na otvorenom kako biste smanjili stvaranje toplote u zatvorenom prostoru.

Poprskajte nameštaj hladnom vodom

Jednostavno bocu s raspršivačem napunite vodom i stavite u zamrzivač na 30 minuta, a zatim obilno poprskajte mekani nameštaj, kako biste ga malo rashladili.

Ispunite prostor biljkama

Biljke pomažu domaćinstvu da se ohladi jer topao vazduh koriste za svoje prirodne procese. Kada se atmosfera oko njih zagreje, biljke će ispustiti višak vode koji sadrže u sebi i tako ohladiti sebe i prostor oko sebe, a najefikasnije za to su aloe vera i sabljica, koje obe imaju visok udeo vode

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.