Uređenje doma

Ne mora da se koristi samo za odeću: Jedna boca omekšivača će "obaviti" osam kućnih poslova

Miris omekšivača za odeću sigurno je jedan od boljih mirisa — svež, a opet prijatan u isto vreme. Da li ste znali da omekšivač ne mora da se koristi samo za odeću? Zapravo ga možete koristiti za sve delove vašeg doma.

Ponedeljak, 26.12.2022.

09:25

Izvor: Veèernji.hr/Paula Brico

Ne mora da se koristi samo za odeću: Jedna boca omekšivača će
Foto: Tinatin/Shutterstock

Podeli:

Evo nekoliko sjajnih trikova za održavanje svake sobe svežom i svake površine čistom, pomoću omekšivača, piše Hellaproperty.

Osvežava prostor

Bočicu s raspršivačem napunite omekšivačem i vodom u razmeri 1:3 te poprskajte zavese i tepihe, a na ovaj način možete da osvežite i unutrašnjost automobila.

Skida stare tapete

Pomešajte pun čep omekšivača sa 4 dl vode, potopite sunđer i ostavite da stoji 30 minuta, pa time premažite tapete.

Čisti zagorene tiganje

Zagoreli tiganji mogu da budu prava muka. Umesto da ih agresivno ribate, pokušajte da potopite tiganj u omekšivaču pomešanim sa vrelom vodom. Ostavite ga da odstoji preko noći i ujutro ćete ga lakše oprati. Zagorela kora će odmah otpasti.

Obnavlja četke

Isperite četke za farbanje i čišćenje odeće u 2 l vode sa kap-dve omekšivača i biće mnogo mekše.

Uklanja tragove vode

Dodajte 1/2 šoljice omekšivača u 1/2 šoljice tople vode i poprskajte po površini. Očistite sunđerom i ostavite da se osuši. Mrlje treba da obrišete i neće ostati nikakav hemijski miris.

Sprečava taloženje prašine

Ulijte kap-dve nerazređenog omekšivača na meku krpu, i prebrišite televizor i računar. To će ukloniti statički elektricitet i manje će "skupljati" prašinu.

Glanca staklene površine

U bočicu sa raspršivačem ulijte omekšivač i vodu u odnosu 1:4. Poprskajte meku krpu i obrišite prozore, tuš-kabinu, ogledala, a zatim sve te površine pređite suvom krpom.

Omekšava tepihe

Kako biste raspršili vlakna i osvežili miris, pomešajte vruću vodu i omekšivač, poprskajte dobijenu smesu po tepihu, ostavite nekoliko minuta i operite parnim sredstvom za čišćenje tepiha. Važno je da ga dobro operete, ako imate malu decu ili životinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare