Uređenje doma

Uz ovaj jednostavan trik očistite radijatore: Tako ćete sačuvati zdravlje i pare VIDEO

I mali sloj prašine može značajno smanjiti toplotnu snagu i to čak 25 do 30 odsto.

Sreda, 29.11.2023.

13:42

Izvor: Avaz

Uz ovaj jednostavan trik očistite radijatore: Tako ćete sačuvati zdravlje i pare VIDEO
Foto: AstroStar/Shutterstock

Podeli:

Radijatore treba redovno čistiti, jer se u prostorima između njih vrlo brzo sakuplja prašina. Ta prašina potom zagađuje vazduh u prostoriji svaki put kad se radijatori zagreju, što stvara lošu unutrašnju klimu, a takođe može uticati i na zdravlje. Takođe, rebra radijatora pokrivena slojem prašine ne greju maksimumom efikasnosti. Zašto je važno čistiti radijatore?

Kako bi osigurali da se radijator zaista dobro zagreva prostoriju, morate redovno čistiti grejač i radijator.

Naime, čak i mali sloj prašine može značajno smanjiti toplotnu snagu i to čak 25 do 30 odsto. Naravno, to se kasnije vidi na računu za grejanje.

Međutim, prljavi radijator nije nepovoljan jedino za novčanik. Zagrevanje prljavog radijatora raspršuje prašinu po prostoriji jer se ona zajedno sa toplim vazduhom diže uvis. Za osobe koje pate od alergija na kućnu prašinu, to je izuzetno nepogodna klima.

Međutim i kod osoba koje ne pate od alergija prašina loše utiče na grlo i sluzokožu nosa. A to je onda pogodno tlo za viruse prehlade i grip.

Samim tim je jako važno da redovno čistite radijatore.

Spoljnu stranu radijatora možete čistiti tokom cele godine. Međutim, ako planirate temeljno unutrašnje čišćenje, trebalo bi da to uradite pre ili nakon sezone grejanja. Velika količina prašine nakuplja se tokom godine, posebno u šupljem telu, tj. grejač postaje pravi sakupljač prašine. Uopšteno je dovoljno ako sistem grejanja temeljno očistite spolja i iznutra jednom ili dva puta godišnje. Jednostavan način

Ovaj TikTok video otkriće vam jednostavan način čišćenja unutrašnjosti radijatora.

Takozvani panelni radijatori su obično pokriveni rešetkom na vrhu i to vrlo labavo. Ponekad je morate odvrnuti na zadnjoj ili bočnoj strani. Budući da je rešetka obično vrlo dugačka i ne stane u sudoperu, najbolje je čistiti pod tušem u kadi.

Nečistoću obično brzo možete ukloniti sapunom ili tečnošću za pranje i tankom krpom. Takođe možete koristiti sredstva za čišćenje masnoća za posebno tvrdoglavu prljavštinu. Prljavštinu u rešetkama najbolje je ukloniti četkicom.

Ako vam to ne pomogne, usisivačem možete usisati prašinu iz radijatora, a ukoliko nemate parni čistač ili posebnu četku za radijator, u videu možete videti rešenje. Dakle, sipate vodu „kroz“ radijator, koja će proterati prašinu i prljavštinu u posude koje postavite ispod radijatora. Nakon toga prebrišete krpom mokre delove. Vrlo jednostavno, zar ne?

@cleanwithabbi Omg so happy to finally get the radiator cover off look how dirty it was😭 #fyp #raditorclean #cleaningtiktok #cleaninghacks #cleanwithabbi ♬ original sound - switchdisco

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare