Ovaj predmet u kuhinji nikada ne perete, a tu najčešće "živi" salmonela, upozoravaju stručnjaci

Ove posudice lako postanu kontaminirane dok kuvate piletinu, ćuretinu ili neku drugu kontaminiranu namirnicu.

Petak, 28.10.2022.

09:34

Izvor: zivim.hr

Ovaj predmet u kuhinji nikada ne perete, a tu najčešće
Foto: Didecs/shutterstock

Podeli:

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti procenjuje da u SAD-u svake godine ima 1,35 miliona infekcija salmonelom te 420 smrtnih ishoda. Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u časopisu Journal of Food Protection, naučnici su okupili 317 odraslih osoba da u kuhinjama razne veličine pripreme identičan burger od ćuretine. Neki su kuvali u malim kuhinjama kakve imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.

Ispitanici nisu znali da će njihov kuhinjski prostor kasnije biti testiran na salmonelu. U mlevenu ćuretinu prethodno je ubrizgana hemikalija koja deluje slično kao što bi delovala salmonela kad kontaminira neku površinu ili prostor.

Nakon kuvanja su iz kuhinja uzeti uzorci kako bi se proverila prisutnost salmonele. Predmeti s daleko najvećom prevalencijom kontaminacije bile su upravo posudice za začine.

U gotovo polovini, odnosno njih 48, otkrivena je kontaminacija. S druge strane, tek je nešto više od 20 odsto dispenzera za deterdžent bilo kontaminirano, dok drugi predmeti nisu uopšte bili kontaminirani.

Dr Donald Šafner, jedan od autora studije, pojasnio je da mnoge osobe kad kuvaju u svojim domovima zaboravljaju da prebrišu bočice sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju ovo istraživanje je pokazalo da svaka posudica za začine koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može da postane kontaminirana i toga bi trebalo da budemo svesni dok kuvamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare