Spremite najbolju zapršku i dobićete najukusniji pasulj – u ovome je caka

Pasulj je omiljeno jelo u mnogim domovima, naročito u zimskim danima, a da bi ispao izuzetno ukusan, potrebno je napraviti i zapršku.

Ponedeljak, 05.02.2024.

11:38

Izvor: krstarica

Spremite najbolju zapršku i dobićete najukusniji pasulj – u ovome je caka
Foto: Studiof20/Shutterstock

Podeli:

Niko ne može da ospori da je tradicionalni čorbasti pasulj ukusan, ali pasulj sa zaprškom nema konkurenciju, rekli bi mnogi. Klasična zaprška za pasulj i sočivo pravi se od ulja (masti), brašna i aleve paprike. U nekim krajevima zaprška se pravi sa svinjskom mašću, u drugim sa slaninom, a u nekim se zaprška pravi bez brašna.

Prvi način pravljenja zaprške

Brašno upržite do zlatne boje, dodajte alevu papriku i polako razredite s delom čorbe. Nakon toga, sve sipajte u pasulj i prema želji ostavite još nekoliko minuta na vatri. Kada voda ispari, dodajte malo brašna rastvorenog u vodi, a nakon toga oceđeni skuvani pasulj. Jelo pržite dok se ne zgusne.

Drugi način pravljenja zaprške

Prvo u potpunosti skuvajte pasulj. Nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1–2 sitno seckane glavice luka dok ne omekša, te dodajte mleveni paradajz i alevu papriku. Rešetkastom kašikom izvadite pasulj i stavite u ulje, a u isto vreme lagano pritiskajte. Na ovaj način se prebaci kompletan pasulj. Začini se nanom, čubrom, alevom paprikom i poslužuje se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.