Kad tinejdžer zakasni kući...

U redu je da se kući vrate do 30 minuta kasnije nego što ste im rekli, ali sve preko toga ne bi trebalo da se ponavlja.

Ponedeljak, 20.06.2016.

14:40

Izvor: novosti.rs

Kad tinejdžer zakasni kući...
Thinkstock

Podeli:

Letnji raspust još nije ni počeo, a vaši tinejdžeri se ponašaju "kao pušteni s lanca"? Pravdajući se lepim vremenom i skoro zaključenim ocenama, počeli su sami da produžavaju večernji izlazak? Stručnjaci kažu da je to prirodno u tim godinama, ali da je važno da mame i tate na vreme "podvuku crtu", kako bi mladi naučili da poštuju dogovore.

U redu je da se kući vrate do 30 minuta kasnije nego što ste im rekli, ali sve preko toga, tvrde psiholozi, ne bi trebalo da se ponavlja, osim ako nemaju opravdani izgovor - nisu imali s kim da se vrate, pa su čekali drugaricu, krenuli su kad i svi... Recite vašem adolescentu da je, u tom slučaju, trebalo da pošalje sms poruku i objasniti zašto će malo zakasniti. Možete da predložite da vam se sledeći put jave ako nemaju s kim da se vrate, pa da dođete po njih.

Kada prvi put previše zakasne, recite mirnim tonom da to nije lepo jer ste imali dogovor, a pritom ste brinuli. Nemojte odmah da kažnjavate, jer to može da bude kontraproduktivno. Tinejdžeri su buntovni i na kazne često reaguju inatom. Ukoliko se kašnjenje ponavlja, zapretite da neće moći da izlaze dok ne nauče da poštuju dogovor. Važno je da napravite balans između svoje brige i njihove želje da "luduju" do kasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare