Festival "Počinje škola" u Ušću traje do 2. septembra

Da učenje može i treba da bude zabavno pokazaćemo vam u UŠĆU na radionicama sa nekima od najboljih edukatora Srbije i uz primenu NTC sistema učenja.

Sreda, 29.08.2018.

08:15

Izvor: Super žena

Festival
Foto: Promo

Podeli:

Ove godine pravimo kaleidoskop, putujemo kosmosom, bojimo muziku, igramo se matematike, rešavamo zagonetne priče, predmete i pitanja i pravimo kreativne stvari. Uz to se igramo i elektronike, vežbamo, pravimo kreativne stvari sa Junior Art School i još mnogo toga. Sve to samo na jedinstvenom festivalu „Počinje škola!“ od 31.08. do 02.09.2018. od 10 do 22 časova u UŠĆE Shopping Centeru.

Dođite i dovedite vaše mališane, jer sve radionice su BESPLATNE. Radionice vode najbolji edukatori Srbije po odabiru Udruženja "Živojin Mišić" i predavači NTC sistema učenja.

PRIJAVE ZA RADIONICE NA LINKU: http://bit.ly/PocinjeSkola2018

PETAK: 31.08.2018.

Borko Petrović, nastavnik engleskog jezika u OŠ "Stevan Jakovljević" u Paraćinu

12h – In the world of values and/or Me in ten years (V-VIII razred)

Radionice su na engleskom jeziku i povezane su sa profesionalnom orijentacijom mladih koja se radi na časovima odeljenske starešine. Prilagođene su za više razrede OŠ, najviše sedmi, ali mogu da učestvuju i učenici šestog i osmog razreda. Dve radionice su u pitanju koje se kombinuju u zavisnosti od broja dece.

Slađana Trajković, nastavnik matematike u Tehničkoj školi „15. maj“, Prokuplje

13h - Kaleidoskop i matematika (V-VIII razred)

Kaleidoskop je sigurno prvi 3D izum u istoriji čovečanstva. Šareno kamenje, stakla, perlice, papirići unutar te neobične spravice, elementi su koji nas svojim prelamanjem uvode u iluzionistički svet a malena cev dopušta svetlosti da pravi refleksiju sa staklima postavljenim na drugi kraj pod određenim uglom, stvarajući slike koje se dupliraju ili multipliraju obrazujući pri tom neobične šare i geometrijske forme. Učesnici radionice saznaće koja geometrijska tela čine kaleidoskop, kako napraviti pravilan odnos trostrane prizme i valjka a zatim sledi pravljenje kaleidoskopa sa jednakostraničnim i jednakokrakim trouglom u osnovi. Na kraju radionice biće izabrani najbolji kaleidoskopi.

10 – 20h – Celodnevne aktivnosti: interaktivni lavirint – ko će brže da izveze autić iz lavirinta, kreativne radionice sa Junior Art School, vežbanje uz točak sreće, lego, crtanje i drugo. (nije neophodna prijava, priključuje se po dolasku)

PRIJAVE ZA RADIONICE NA LINKU: http://bit.ly/PocinjeSkola2018

SUBOTA: 01.09.2018.

Suzana Miljković, učiteljica u OŠ „Kralj Petar I“ u Nišu

12h - IGROMAT (I-IV razred)

Radionica se bazira na radu sa matematičkim slikama koje ilustruju uređene nizove brojeva i zakonitostima koje oni zahtevaju na nivou učenika od 1. do 4. razreda. Takođe ćemo se baviti i iluzijama i rešavanjem jednostavnih matematičkih zadataka putem slika kao i početnim elementima finansijskog opismenjavanja.

Marijana Kolarić, učiteljica razredne nastave u OŠ "Petefi brigada" u Kuli

12h - Kreativna stvaralačka radionica i igraonica (I-IV razred)

Na ovoj radionici, deca će, od papira u boji, praviti slova, brojeve, životinje, zatim će, od drvenih štapića za ražnjiće i tanjeg kanapa sa magnetom na kraju praviti pecaljke. Deca će se igrati, odnosno pecaće pomoću udice sa magnetom. Radićemo zadatke vezane za boje, prepoznavanje slova, brojeva i računanja, žive i nežive prirode, pevanje, skakanje itd. Oni koji sami pročitaju zadatak biće nagrađeni bedžom napravljenim za njih. Tri urađena samostalna zadatka će dobiti i diplomu. Radionica je predviđena i za roditelje ako žele da učestvuju sa decom a deca mogu biti od predškolskog uzrasta do četvrtog razreda.

Uroš Petrović – književnik

16h – Zagonetne priče, predmeti i pitanja Uroša Petrovića – radionica za roditelje i decu

Zagonetna pitanja su sasvim novi ali stotinama puta provereni i dokazani način!

Zagonetna pitanja predstavljaju inovativni koncept sastavljanja i postavljanja pitanja gde za odgovor šansu ima svako ko pokuša da aktivno poveže znanja i pretpostavke, postavlja potpitanja, nadoveže se na prethodne ideje i to pretoči u odgovor. Suština je da se, prilikom ovakvog načina rada, deca uče kako da efikasno razmišljaju. Ovako se kod mališana hrabri i uvežbava i krucijalno važna veština postavljanja pravih pitanja za sticanje novih podataka koji im mogu pomoći na putu do traženog odgovora.

Zagonetni predmeti su koncept kada deca po izgledu, dimenzijama, boji i ostalim vizuelnim spoznajama pokušavaju da shvate čemu pokazani predmet služi. Na taj način se razvija njihov izumiteljski, inženjerski način razmišljanja i podstiče kreativnost u tom pravcu. Oni razmišljaju praktično unazad, od gotovog, osmišljenog proizvoda ka izvoru, ka ideji. Na tom putu im se događaju čudesne ideje i promisli, koje lako mogu dovesti do sasvim novih, neočekivanih zamisli i izuma.

Radionica sa zagonetnim pitanjima i predmetima se dugo prepričava i nikada ne zaboravlja.

Marina Ilić i Vuk Rajović, NTC sistem učenja

17.30h - „Učenje je igra - neka ti mozak radi kao čigra“ - radionica za 40 dece

Tokom ove interaktivne radionice, obradiće se različite NTC tehnike kroz zabavne igrice. Deca će imati priliku da odgovore na postavljena pitanja, povezuju sve što znaju, traže rešenje, daju ideje i tako dođu do odgovora, a usput nauče i nešto novo. Roditelji će dobiti više informacija o ovom novom sistemu učenja i videti kako deca reaguju na ovaj način rada.

Marina Ilić je koordinator za NTC u Beogradu i koautor NTC igre godine 2018. "Bez straha do šaha". Vuk Rajović je koautor prvog naučno-popularnog romana u Srbiji "Branko i Stanko - u svetu atoma".

O NTC radionicama:

Veliki procenat školovanja dece oslanja se na reproduktivno znanje – nagrađuje se ponavljanje nečega ranije pročitanog i upamćenog. Takvo znanje nije dovoljno efikasno za postignuća u praksi i u životu. Kako da napravimo situaciju da dete onim što radi za vreme časa saopštava svome mozgu da je važno povezivati različita znanja, smišljati nove ideje i puteve, primenjivati spoznato na probleme? Saznajte na NTC radionicama.

10 – 20h – Celodnevne aktivnosti: interaktivni lavirint – ko će brže da izveze autić iz lavirinta, kreativne radionice sa Junior Art School, vežbanje uz točak sreće, lego, crtanje i drugo. (nije neophodna prijava, priključuje se po dolasku)

PRIJAVE ZA RADIONICE NA LINKU: http://bit.ly/PocinjeSkola2018

NEDELJA: 02.09.2018.

Nina Zdravković Krsmanović, balerina - Baletski studio „Razigrano stopalo“

10.30h - Balet kao osnova za gracioznost

Zajednički ćemo napraviti improvizaciju na zadatu melodiju iz svima poznatog crtanog filma „Frozen“ tj. „Ledeno kraljevstvo“. Radićemo na motorici i koordinaciji pokreta i podsticati maštu svakog deteta posebno. Biće ovo jedan zanimljiv baletski čas sa upoznavanje sa ovom divnom igrom uz zagrevanje i vežbanje gracioznog baletskog poklona.

Napomena: Bilo bi poželjno da deca imaju udobnu odeću za vežbanje - trenerku, helanke, majčicu, triko, baletanke ili slično.

Preporučen uzrast: od 4 do 9 god.

Verica Lukić - učiteljica u OŠ "Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević", Jadranska Lešnica

12h - PUTUJEMO KOSMOSOM (I-IV razred)

Kroz ovu radionicu deca uče o tajnama kosmosa i pruža im se mogućnost da se zabave i igraju neobičnih igara koristeći kamenčiće, puzle, loptice, pikado, domine. Učesnici će kroz igre pokazati i svoje matematičko znanje.

Mila Đačić - nastavnik muzičke kulture u OŠ “Sveti Sava” u Grockoj

13h - Muzička radionica „Obojimo muziku“ (I-IV razred)

Cilj radionice je da za predviđeno vreme naučimo polaznike da nauče da odsviraju zadatu kompoziciju, metodom „izvođenja tonova pomoću boja“, tako što svaka nota nosi određenu boju (npr. do je plava boja, re je crvena, mi je zelena, itd... ). Samim tim deca koje ne poznaju note ili notni sistem uopšte, u stanju su da pritiskaju zadate obojene tonove i na taj način proizvedu muziku.

Namerno je za obradu odabrana poznata dečija pesma „Blistaj, blistaj zvezdo mala“, koja je inače iz Finske, jer ovo je godina evropskog kulturnog nasleđa, pa bi bilo lepo deci što više približiti kulturu drugih naroda. Radionica je pre svega izuzetno zabavna, edukativna, putem koje se dolazi do brzih rezultata, što složićemo se deca jako vole, tj. da u kratkom roku vide produkt svog rada. Koristićemo klavijature, metalofone i brojne druge perkusione instrumente. Uključićemo i vršnjačko učenje, dve flautistkinje istog uzrasta će pokazati kako datu melodiju izvode na flautama, a ujedno će pomagati deci i zajedno sa njima muzicirati.

10 – 20h – Celodnevne aktivnosti: interaktivni lavirint – ko će brže da izveze autić iz lavirinta, kreativne radionice sa Junior Art School, vežbanje uz točak sreće, lego, crtanje i drugo. (nije neophodna prijava, priključuje se po dolasku)

PRIJAVE ZA RADIONICE NA LINKU: http://bit.ly/PocinjeSkola2018

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare