Imena za decu koja su bila najomiljenija i najneobičnija u 2018. godini u Beogradu

Ako očekujete prinovu ili možda želite da date budućim roditeljima ideju, možda će vas zanimati informacija o najčešćim dečjim imenima u Beogradu, ali i onim najoriginalnijim.

Četvrtak, 10.01.2019.

13:18

Izvor: znacenje-imena

Imena za decu koja su bila najomiljenija i najneobičnija u 2018. godini u Beogradu
foto: Thinkstock

Podeli:

U godini iza nas najviše dečaka u srpskoj prestonici dobilo je ime Luka, a Sofija je potvrdila svoje mesto na prvoj poziciji i tako već treću godinu zaredom osvojila ubedljivo prvo mesto, piše sajt Znacenje-imena.com. Ipak ove godine se desila i jedna velika promena.

Ime Sofija je i ove godine uspelo da oduševi najviše mladih roditelja u Beogradu, a na drugom mestu se opet našla Dunja. No sudeći po statistikama koje su objavljene ovde, na samom vrhu top-liste je došlo do velikih promena u odnosu na prošlih 40 godina. Naime, Milica je sa 3. mesta potisnuta na 11. poziciju, i time se prvi put u poslednje četiri decenije nije našla među 10 najčešćih imena za novorođene devojčice u Beogradu. Nove u vodećoj desetorci su Petra i Tara.

Redosled prvih pet ženskih imena u 2018. godini je izgledao ovako: Sofija, Dunja, Sara, Teodora, Lena.

Sofija je ime grčkog porekla koje znači „mudrost“ i važi za najpopularnije ime na svetu u poslednjoj deceniji.

I ove godine je najviše dečaka rođenih u Beogradu dobilo ime Luka. Na drugom mestu se opet našao Stefan, a za njima kao i prošle godine u istom redosledu dolaze Vuk, Lazar i Filip.

Luka samouvereno vlada već više od deset godina, ne samo u Srbiji, već i u susednoj Hrvatskoj je već godinama na mestu broj jedan. Takođe i u Evropi se ovo ime našlo na svakoj top-listi u oblicima Luka, Lukas, Luca ili Lucas.

Luka je ime izvorno grčkog porekla, izvedeno od grčke reči “luks” što znači “svetleći”, te se može se opravdano reći da je Luka “osvetlao” poslednjih 10 godina.

Ipak i na listi za dečake su se desile promene. Vukašin je ove godine prvi put ušao među top-10 imena za dečake, a nov na listi je i Viktor.

U doba globalizacije se mladi roditelji sve češće odlučuju za imena koja se mogu izgovarati lako svuda u svetu. Na igralištima se neretko može čuti da majke dozivaju decu nesvakidašnjim imenima, a ove godine su zabeležena muška imena: Teo, Oleg, Mateo, Leon, Jasin. Što se tiče devojčica to su: Ema, Mia, Nika, Iris, Zoja, Tea.

Iako sve više dece nosi imena koja su neuobičajena za naše podneblje, tradicionalna imena Zoran, Božidar i Slobodan su se nakon više od tri decenije ponovo našla među 100 najučestalijih imena za novorođene u glavnom gradu Srbije.

Izvor: znacenje-imena

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.