Da li srećni roditelji gaje zdraviju decu? Evo što kažu stručnjaci

Postoji mnogo dokaza da će zdrav, srećan roditelj verovatnije odgajiti zdravo, srećno dete. Beskrajno smo pod stresom, oblikujući svet oko naše dece u uzaludnom pokušaju da im pružimo neometan put prema uspehu.

Nedelja, 27.02.2022.

08:22

Izvor: Psychology Today

Da li srećni roditelji gaje zdraviju decu? Evo što kažu stručnjaci
Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Podeli:

Ironično, sav taj stres ne čini dobro našoj deci i šteti našem mentalnom i fizičkom zdravlju kao roditelja.

Bolja strategija bila bi biti srećan. Opustite se i pazite malo više na sebe. Malo benignog zanemarivanja moglo bi našoj deci da pruži prednost koju želimo da imaju.

Uostalom, kao što je pokazala nedavna studija o adolescentima, koju su proveli Deb Sibnath i njene kolega, vrsta doma u kojem se dete odgaja utiče na detetovo emocionalno zdravlje.

Najštetnije porodično okruženje je ono s ovim karakteristikama:

Teška kućna atmosfera u kojoj se roditelji često svađaju
Roditelji koji ne dele probleme jedno s drugim niti sarađuju u pronalaženju rešenja
Dom bez roditeljske topline
Dom u kojem deca doživljavaju preterano kontrolisano ponašanje roditelja, posebno konstantan pritisak za postizanjem nerealnih akademskih rezultata
Dom u kojem roditelji pokazuju uznemirujuće osobine ličnosti kao što je nedostatak strpljenja i težak temperamentnost.

Utvrđeno je da su sva ova kućna okruženja značajno povezana s detetovom teskobom i nižim samopouzdanjem.

Sigurno okruženje puno emocionalne podrške i tolerancije je najbolje za razvoj srećnog deteta

Deca koja su bila traumatizovana ili ih njihovi roditelji nikada nisu naučili da budu tolerantni prema drugima (npr. ako roditelji govore rasističke komentare u kući), verovatno će biti manje otporna ako otpornost smatramo skupom kvaliteta i prilika koje olakšavaju da se prilagodimo toekom krize.

Roditelji koji zadovolje svoje potrebe, bolje mogu da zadovolje potrebe svoje dece.

Poznato istraživanje Sunije Lutar i Lucie Kikiole, na primer, pokazalo je da, iako je važno da roditelji (posebno, čini se, majke) nađu zadovoljstvo u svojoj ulozi roditelja, to je jednako važno za njihovo mentalno zdravlje.

Ta podrška ne mora dolaziti od supružnika, ali mora doći odnekud: šire porodice, verske zajednice, prijatelja, kolega na poslu itd. Čini se da čak i sama deca mogu da pruže podršku roditeljima, stvarajući ciklus - pomažući roditeljima kad im je pomoć potrebna, što zauzvrat rezultira srećnijim i smirenijim roditeljima, koji su tada emocionalno i fizički dostupniji detetu.

Drugim rečima, što se roditelj oseća više lično ispunjenim i emocionalno podržanim, to je roditelj bolji u roditeljstvu i bolji je psihološki i društveni razvoj njegovog deteta.

Beskrajno žrtvovanje i premalo mogućnosti za emocionalno nadopunjavanje (klasičan slučaj neravnoteže između posla, života i roditeljstva kod roditelja koji žrtvuju sve za svoju decu) neće deci pružiti najbolje okruženje u kojem će napredovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare