"Mama hoću još sladoleda": Kako naučiti decu da razviju zdrav odnos prema slatkišima

Koliko puta dnevno vaš mališan zatraži neki slatkiš.Jasno je da deci ne možemo dozvoliti prejedanje slatkišima kad god to požele, ali budite svesni da zabrane mogu da naprave kontraefekat. Rešenje je negde u sredini.

Subota, 25.06.2022.

11:49

Izvor: yumama

Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock

Podeli:

Roditelji su odgovorni za to šta, kad i gde deca jedu, a deca su odgovorna za to koliko će pojesti, podseća dijetetičarka Rejčl Rotman na svom blogu.

Ona predlaže četiri jednostavna načina kako pomoći deci da izgrade zdrav odnos sa slatkišima.

Ponekad ih pustite da jedu koliko žele

Iako će mnogi roditelji zakolutati očima na ovu izjavu, Rejčl tvrdi da bi vas reakcija dece mogla iznenaditi, ako im dozvolite da jedu koliko god slatkiša žele. Kada deci ne ograničite količinu neke hrane, onda ta hrana više nije tako posebna.

Deci ćete tako pomoći u samoregulaciji, a to je upravo ono što želite. Možda će u nekom trenutku preterati pa će ih boleti stomak i povezaće to sa preteranom konzumacijom. Želite da naučite da će im slatkiši, kao i ostala hrana biti uvek dostupni i da nema potrebe da preteruju kao da je više nikad kasnije neće dobiti, savetuje Rejčl.

Ne govorite o slatkišima kao dobrima ili lošima

Ne pretvarajte slatkiše u nešto što oni nisu, nešto zbog čega deca mogu osećati sram ili osudu ako ih jedu. Kada hranu krenemo obeležavati kao dobru ili lošu, stvaramo predrasude o njoj. Jesmo li loše osobe ako jedemo kekse? Naravno da nismo, ali dete to lako može poverovati ako krivo komuniciramo.

Hrana je hrana, govori Rejčl i kaže kako je to poruka koju moramo poslati svojoj deci. Predlaže da svu hranu zovemo njenim imenom. Umesto reči slatkiši, koristimo reč keks, sladoled, palačinka. Bez svrstavanja u kategorije.

Ne koristite ih kao nagradu

Slatkiše ne koristite kao nagradu ni za nešto što je dete učinilo, ni za drugu hranu koju je pojelo. Razmislite o poruci koju šaljete ako hranu servirate kao nagradu. Detetu to može izgledati kao da prvo treba pojesti brokoli, što mu se možda ne dopada, da bi obio slatkiš koji mu je ukusan. Ovako slatkiše stavljamo na posebno mesto i činimo ih još primamljivijima.

Ponekad ih servirajte uz jelo

Da bi slatkiše izjednačili s ostalom hranom i prestali ih predstavljati kao nešto posebno, ponekad ih možete detetu servirati uz glavni obrok.Ako dete zna da će dobiti keks kao desert, nakon celog obroka, verovatno će samo o njemu razmišljati za vreme jela.

Ako mu odmah ponudite keks sa ostatkom jela, neće iščekivati niti vas ispitivati o keksu dok jede. Ponekad će keks pojesti prvi, a ponekad će samostalno odlučiti da će pričekati kraj slanog jela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare