Pravilo "tri minuta" bi svaki roditelj trebalo da primenjuje, evo i zašto

Kada odete po dete u školu ili vrtić, kako nakon toga provodite vreme sa njim? Kada dođete kući sa posla i ugledate svoje dete, kako se pozdravljate? Uz jednostavno pravilo "tri minuta", psiholozi kažu da ćete učiniti mnogo za sigurnost svog deteta koje će na taj način osetiti da je voljeno. Takođe, to će se kasnije odraziti i na njegovu sposobnost u zreloj dobi.

Nedelja, 23.10.2022.

09:01

Izvor: index.hr

Pravilo
Foto: George Rudy/Shutterstock

Podeli:

Stručnjaci objašnjavaju da način na koji provodite vreme sa svojim detetom utičete na njegov osećaj sigurnosti i povezanosti sa vama. Zato savetuju da provedete tri minuta sa njima i date im do znanja da su vam nedostajali, da vas zanima kako su proveli svoj dan i šta vam sve mogu reći.

Šta znači i kako se primenjuje?

Primenom ovog pravila od "tri minuta" roditelji će usaditi sigurnost i poverenje u svoje dete što može imati dugoročne pozitivne posledice u njegovoj odrasloj dobi. Ono podrazumeva da se sa detetom svaki put pozdravite kao da se niste dugo videli, bez obzira na to što ste možda bili razdvojeni samo 10-ak minuta.

Jednako je važna i neverbalna komunikacija

Važan je i način na koji se obraćate detetu i ta neverbalna komunikacija koju koristite prilikom obraćanja. Psihologija naglašava da je jako bitno da budete ravnopravni sa detetom ili bar tako da se ponašate. U komunikaciji sa detetom budite jednaki, ali nemojte insistirati na odgovorima po svaku cenu, ako dete u tom momentu ne želi da vam prepriča svoj dan iz vrtića/škole.

Deca vole da pričaju o svojim doživljajima tokom dana, kada se osete dovoljno sigurno da to podele sa vama,objašnjavaju psiholozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare