Najčudnije metode vaspitavanja dece u svetu: Srbi će dobro razumeti Francuze

Predstavljamo vam najneobičnije običaje za vaspitavanje dece iz celog sveta. Sigurni smo da će neki srpskim, ali i mnogim drugim roditeljima, biti više nego neshvatljivi.

Petak, 11.11.2022.

13:20

Izvor: Glossy

Najčudnije metode vaspitavanja dece u svetu: Srbi će dobro razumeti Francuze
Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Podeli:

1. U Kini bebe privikavaju na nošu od (vrlo) ranog uzrasta

Dok u drugim sredinama kasnije počinjemo da privikavamo decuna noše, roditelji u Kini već s nekoliko meseci života preduzmu prve korake. Vremenom se beba navikne da treba da izvrši malu nuždu kada čuje zvižduk. Možda zvuči suludo, ali kineska deca su često "trenirana" već od devetog meseca života.

2. Francuzi se svojski trude da deca zavole sve čari njihove hrane

Francuzi sebe smatraju gastronomskim centrom sveta, pa ko smo mi da im protivrečimo? Stvorili su naciju zaljubljenika u hranu upoznajući decu od malih nogu s novim ukusom na svaka četiri dana. Zanimljivo je da sve spremaju u obliku pirea, a kasnije u školama uvek u ponudi imaju tri različita ručka, kako bi bili u prilici da probaju što više različitih ukusa.

3. U Finskoj je igra bitnija od edukacije

Deca u Finskoj u školu kreću kada napune sedam godina, pošto se smatra da su pre toga premlada za formalno obrazovanje. Čak i dok su u školi, dobar deo fokusa je na igranju sa vršnjacima, bez testova, s velikm akcentom na umetničkim aktivnostima. Ako vam zvuči čudno, samo ćemo vas podsetiti da je Finska je jedna od 10 zemalja sa najsrečnijim stanovništvom na svetu.

4. Danske bebe čekaju ispred dok roditelji jedu u restoranima

U Danskoj svež vazduh se smatra esencijalnim za malu decu. To u ovoj zemlji ide do te mere da bebe ostaju napolju u kolicima, dok njihovi roditelji navodno ulaze u restorane da jedu ili u tržne centre da šopinguju. Verujemo da većina roditelja u drugim delovima sveta ovo baš i ne bi mogla da uradi.

5. I baš mala deca na Polinizeijskim ostrvima brinu o mlađima

Na ovoj grupi ostrva u momentu kada dete prohoda, smatra se da već o njemu može da brine starije dete. I pod ovim se misli na bilo koje dete koje je starije od njega. Godinu, dve, tri… Ovo možda malo zvuči kao haotično stanje, a to praktično znači da se veruje da mališani mlađi od pet godina mogu i sami da umire bebu. Sve ovo im daje više samopouzdanja i smirenosti u životu, što je svakako dobra stvar.

6. Norveške bebe spavaju napolju po hladnoći

Generalno, Skandinavci vole čist vazduh i misle da hladnoća može dobro da doprinese bebama. Zato Norvežani svoje bebe redovno i po veoma niskim temperaturama ostave napolju da malo dremnu. Naravno, dobro utopljenje i opremljene kremama i svom drugom bebi-opremom.

7. Mame u Keniji ne gledaju bebe u oči

Jedan narod u Keniji ima pravilo, koga je, složićete se, veoma teško pridržavati se. Naime, kenijske mame iz ove grupe izbegavaju kontakt očima sa svojim bebama. Oni veruju da ako napravite kontakt očima s nekim, vi mu dajete autoritet, a oni žele da im bebe budu gazde.

8. Japanska deca su veoma nezavisna

Uopšte nije neobičajeno da deca od 7 godina metroom sama putuju do i od škole. Možda vam ovo zvučati suludo, ali Japan je jedna od najbezbednijih zemalja na svetu, i oni nemaju problem sa tim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.